Řecko znovu odsouvá rozhodnutí o reformách. Odbory svolávají stávku

V Řecku pokračují klíčová jednání o budoucnosti země. Dohoda o půjčce Řecku není ohraničená dnešním polednem, jak se původně ohlašovalo. Odbory svolávají řecké občany ke 24 hodinové stávce k vyjádření protestu vůči požadavkům trojky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko znovu ochromila generální stávka

Řecko znovu ochromila generální stávka | Zdroj: ČTK

Odpoledne budou v Aténách pokračovat jednání prozatímního premiéra Lukase Papadimose a lídrů tří nejsilnějších politických stran. Výsledek jednání bude klíčovým pro vývoj budoucnosti Řecka.

Právě na tomto výsledku bude záviset další půjčka, která má zachránit zemi před krachem. Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond tlačí na řeckou vládu, aby dále snižovala platy, propouštěla státní zaměstnance a zaváděla další drastické škrty, které však řecká vláda nadále odmítá.

Na zítra vyzvaly odbory řecké občany ke 24 hodinové stávce, aby tak vyjádřily protest proti požadavkům takzvané trojky.

Už je toho moc, vzkazují řečtí občané

Řecku se nebezpečně krátí čas, během kterého musí sehnat další peníze na splátky dluhů. V březnu musí Řecko zaplatit 14,5 miliardy euro, jinak zbankrotuje.

EU a MMF podmiňují uvolnění pomoci ze záchranného fondu hlubšími úspornými kroky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Publicistka Soňa Dorňáková-Stamu ve vysílání Radiožurnálu vysvětluje, proč se tamní lidé brání reformám.mp3

„Po dvou letech úspor už řecká společnost nemá velký prostor k tomu, aby mohla škrtat. Vláda slibuje, že podchytí miliardové daňové úniky, což se jí nepodařilo,“ komentuje aktuální řecký stav publicistka Soňa Dorňáková-Stamu.

Podle publicistky, žijící v Řecku, se tamní lidé brání reformám z toho důvodu, že se jedná o krizi státního sektoru.

„My, lidé v soukromém sektoru, nemůžeme za to, že krize ve státním sektoru propukla. My nejsme stát,“ přibližuje myšlení řeckých soukromníků publicistka a dodává, že životní úroveň společnosti klesla zhruba o 30 procent.

Řekové nechápou, proč by měli své stanovisko k dalším škrtům zveřejňovat právě dnes

Řečtí politici popírají, že mají už jen dnešek na to, aby řekli, zda přijímají tvrdá úsporná opatření výměnou za druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur. Bez něj Řecko v březnu čeká neřízený bankrot.

Atény mají podle agentur své rozhodnutí sdělit do příští schůzky ministrů financí eurozóny, takzvané euroskupiny. Jenže datum jejího konání zatím nebylo stanoveno. Předpokládá se ale, ministři se nakonec sejdou ještě během tohoto týdne.

Přehrát

00:00 / 00:00

neřízený bankrot nebo měkké přistání.mp3

„Myslím si, že v současné době jsou ty otěže opět pevně v rukou věřitelů a představitelů trojky a mám pocit, že řecký premiér prokazuje výraznější míru kontroly nad situací, než jeho předchůdce, hodnotí stav ekonomický analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Podle něj se Řecko spíš než neřízenému bankrotu v současné době blíží měkkému přistání. „To bude sice dlouho trvat, ale nebude tak bolet,“ doplňuje Zahradník.

„Pokud bude existovat odborářské lavírování například ohledně zrušení bonusů, nebo vývoje mezd v soukromém i veřejném sektoru, tak to může trhy následně znervóznit,“ popisuje možné aspekty řeckého prodlužování.

Za připomenutí stojí předloňský případ Lotyšska, kde se podobná opatření podařilo implementovat poměrně drasticky. Lotyši si ale byli ochotni snížit státní platy a důchody o třetinu.

Petr Zahradník | Foto: Alžběta Švarcová

Naopak v Řecku svolaly dva hlavní odborové svazy na úterý 24hodinovou generální stávku na protest proti dalším úsporným opatřením, které po Řecku požaduje EU a MMF.

„Pokud by mělo dojít k variantě vyjmutí Řecka z eurozońy, tak bych se velmi pečlivě snažil identifikovat náklady, které tato varianta může vyvolat. Ty jsou stále ještě větší, než jsou v tuto chvíli náklady na pomoc Řecku,“ míní analytik Zahradník a uvažuje dál:

„Myslím si, že by to jako vzor mohly pojmout i ostatní problémové země, které se nacházejí v ne jednoduchých podmínkách. Pokud by výsledem byl konec evropské integrace a oplocení hranic, nebo zavedení kontrol, tak by náklady byly enormně vysoké,“ počítá Petr Zahradník, ekonomický analytik České spořitelny.

Jakub Viliš, Pavla Smetanová, Jan Bumba, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme