Řecko zřejmě propustí desítky tisíc státních zaměstnanců

Řecká vláda musí přijmout nová úsporná opatření. Oznámil to ministr financí Evangelos Venizelos. Podle něj kabinet další škrty přijme po dnešním jednání se zástupci takzvané trojky, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Jorgos Papandreu a ministr financí Evangelos Venizelos

Řecký premiér Jorgos Papandreu a ministr financí Evangelos Venizelos | Zdroj: Reuters

Podle řeckého deníku To Vima trojka požaduje například propuštění 20 tisíc státních zaměstnanců. Celkem by tak o práci kvůli úsporám přišlo 100 tisíc pracovníků ve státní sféře.

Vláda musí přijmout dodatečné škrty, protože se jí nedaří snižovat schodek rozpočtu podle plánu. Rychlé tempo odbourávání deficitu je přitom podmínkou pro to, aby eurozóna a Mezinárodní měnový fond Řecku poslaly další část slíbené záchranné půjčky.

Atény musí peníze dostat před polovinou října. V opačném případě nebudou mít peníze na platy státních zaměstnanců nebo na důchody.

Někteří němečtí politici v poslední době mluví o bankrotu Řecka nebo přímo o jeho vyloučení z eurozóny. K tomu s největší pravděpodobností nedojde, ale je evidentní, že záchranný plán nefunguje. Záleží tedy na rozhodnutí Evropské unie, jak s řeckým dluhem naloží. Jednou z možností je i bankrot země.

Ondřej Houska, Lucie Maňourová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme