Řecko zvýší daně a sníží platy. Ministr financí čelí kritice

Řecký ministr financí Venizelos oznámil některá první opatření, která povedou ke zmenšení zadluženosti země. Minimální zdanitelný příjem se sníží na 8000 eur ročně, dosud to bylo 12 000 eur. Vzroste daň z topného oleje a vláda zavede jednorázový poplatek solidarity. Úsporná opatření jsou podmínkou další půjčky zemí eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jorgos Papandreou (vpravo) a ministr financí Evangelos Venizelos Řecko

Jorgos Papandreou (vpravo) a ministr financí Evangelos Venizelos Řecko | Zdroj: Reuters

Opozice se ale zlobí a tvrdí, že daně jsou jediným řešením ministra Venizelose. Daňová zátěž podle ní dopadne na ty nejchudší, zničí střední stav a uvrhne ho do chudoby.

Lidé, kteří v ulicích Atén už týdny protestují, jsou nespokojení. Říkají, že místo toho, aby se vláda vypořádala s bující korupcí a daňovými úniky, zatěžuje dalšími daněmi střední a nižší třídu.

Platy ve státní sféře a starobní důchody už klesly o 10 až 15 procent. Teď ministr financí oznámil další až čtyřprocentní snížení.

Komplexní balík úspor bude řecký parlament schvalovat v úterý.

Jaromír Marek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme