Řeckou finanční agónii budou řešit ministři financí eurozóny

S problémem zvaným zadlužené Řecko si budou dnes opět lámat hlavu ministři financí eurozóny. Aténám nebude na zaplacení mamutích dluhů stačit 110 miliard eur připravených Unií a Mezinárodním měnovým fondem. Na odvrácení bankrotu potřebuje Řecko další desítky miliard eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Ministři se musejí o výši další pomoci a o tom, odkud peníze vezmou, poradit rychle. Ratingová agentura Strandard and Poor´s totiž snížila úvěrový rating Řecka na nejhorší ze všech zemí světa.

Tři C je rating, který Řecko staví do ještě horší pozice, než pro investory tak nejisté ekonomiky jako jsou Jamajka, Pákistán nebo Ekvádor. Agentura Standard and Poor´s Řecku de facto předpovídá, že mu bude muset vystavit známku bankrotující země co nevidět.

Tomu chtějí členové eurozóny zabránit. A tak se scházejí jejich ministři financí, aby za další závazky Atén škrtat výdaje v rozpočtu bez ohledu na lidové protesty a za program privatizace slíbily Řecku dalších pravděpodobně až 120 miliard eur. Mají stanovit pravidla půjčky a požadavky vůči Řekům. Program pomoci by ale měli finalizovat až příští pondělí.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme