Řecku hrozí finanční kolaps

Řecká ekonomice údajně hrozí finanční kolaps. Mezinárodní ratingová agentura Fitch kvůli tomu snížila rating Řecka pod stupeň A, A ceny akciií většiny řeckých bank pak výrazně klesly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký parlament, Atény

Řecký parlament, Atény | Foto: europa.eu

Otázkou zůstává, co v praxi znamená zmiňovaný vývoj, nakolik to oslabuje snahu země přilákat investory, resp. dá se charakterizovat i tak, že se Řecko stává nejrizikovějším zemí eurozóny. Podle analytika České spořitelny Jana Jedličky může vývoj snížit šance na levné půjčky od potenciálních investorů.

"Nicméně se nedomnívám, že by investory rating ovlivnil natolik, že by nechtěli zemi půjčit. Samozřejmě pro investory platí úměra, že čím vetší riziko, tím větší požadují kompenzaci. Takové riziko způsobí dražší úročení půjček pro Řecko," řekl Rádiu Česko Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čecku hrozí finanční kolaps. Téma pro analytika České spořitelny Jana Jedličku

Podle Jedličky je navíc částečně možné, aby se určitá nervozita na trzích negativně projevila i v jiných zemích eurozóny a Unie.

"Příklad krize Řecka jasně dokumentuje fakt, že krize není definitivně zažehnána. Stále existují takzvaní kostlivci ve skříních typu řecké ekonomiky. Situace spíše zvýšila ostražitost investorů a ekonomů obecně," dodal analytik České Spořitelny.

Brusel tlačí na Atény, aby ozdravil své veřejné finance. Právě deficit rozpočtu je velkým problémem této balkánské země. Ten letošní podle odhadů dosáhne více než 12 a půl procenta, což je nejvíce v eurozóně. Přitom čecká vláda před časem deklarovala, že se pokusí srazit deficit příští rok pod deset procent HDP, jak deklarovala po nástupu k moci.

"Myslím, že zmíněné předsevzetí se vládě asi nepodaří splnit, pakliže se ovšem nedostaví globální a rapidní ekonomické oživení. Nepředpokládám ani zásadní úsporná opatření, jelikož řecká společnost na ně není dostatečně připravená," uzavřel Jedlička.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme