Řecku hrozí snížení ratingu. Eurozóna tomu chce zabránit

Řecku hrozí opětovné snížení ratingu. Varuje před tím agentura Moody's, podle které není jasné, zda se zemi podaří dluhy seškrtat na udržitelnou úroveň. A to jak kvůli probémům domácí ekonomiky tak i kvůli pokračující evropské dluhové krizi. Právě dalšímu šíření krize přitom podle některých hlasů mohou zabránit evropští lídři, kteří v Bruselu diskutují jak stabilizovat eurozónu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Podle obchodního ředitele Conseq Investment Management Lukáše Váchy je pravděpodobný pozitivní scénář po Novém roce.

„Současná dluhová krize postihuje menší státy eurozóny. Záchranný deštník zatím vyhledalo Řecko a Irsko, státy náchylné k útokům díky tomu, že jejich dluhopisové trhy nejsou tak likvidní a výnosy jejich dluhopisů je poměrně jednoduché poslat dramaticky výše,“ říká Vácha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Vácha mluví o řešení krize ve Světě o osmé.mp3

U větších států mají spekulanti ztíženou pozici, protože dluhy a objem z dluhopisů jsou násobně větší. Podle Váchy tedy není tak jednoduché nechat zvýšit úrokové sazby do nepřijatelných úrovních.

„Tyto dluhopisy jsou drženy řadou institucionálních investorů a v případě, že by se je rozhodli prodat, začali hledat alternativu, co za ně koupit, „

Společné evropské dluhopisy jsou výhodné proto, že by byl trh velmi likvidní a výhodu by měly státy, které mají problémy s financováním vlastních dluhů a jsou zvyklé platit investorům vysoké rizikové marže.

„Samozřejmě, že se to nelíbí Němcům a Francouzům, kterým by se financování prodražilo. I z pohledu běžných investorů mít jeden evropský dluhopis, mohly by nastat problémy s diverzifikací investic a podle summitu to není aktuální řešení,“ dodává Lukáš Vácha.

Roman Chlupatý, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme