Řecku nehrozí předčasné volby, které by ohrozily záchranu předlužené země

Finančníci přinejmenším v Evropě si po víkendu mohli oddychnout. Komunální volby v Řecku, které pozorovatelé označovali za test popularity tvrdých reforem aténského kabinetu, skončily pro vládní socialistickou stranu relativním úspěchem. Podařilo se jim totiž udržet současné pozice. V případě porážky byl ministerský předseda připraven vypsat předčasné volby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Emanuel Macoun

Jak na Rádiu Česko upozornil Lubor Lacina z brněnské Mendelovy univerzity, zajímavý byl průzkum, který probíhal u voličů, kteří přišli k volbám. Podle něj si 80 procent z nich nepřeje předčasné parlamentní volby.

„Samozřejmě je to určitý indikátor. Těch 80 procent je výrazná většina, která říká, že by vláda měla pokračovat v reformním úsilí. Řekové si pravděpodobně uvědomují, že by předčasné volby zbrzdily reformní proces,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu komunálních voleb v Řecku na reformní proces jsme na Rádiu Česko hovořili s Luborem Lacinou z brněnské Mendelovy univerzity

Trhy se možné politické nestability obávaly, což naznačil i páteční vývoj na dluhopisových trzích. Trh v pátek kvůli politické nejistotě začal žádat za půjčky Aténám výrazně vyšší prémie - za desetiletou půjčku šlo třeba o 11,34 procenta.

„Sazby odpovídají tomu, že trh samozřejmě spekuluje s výsledky voleb a většinou až si analytici ty výsledky ověří, tak by se situace měla uklidnit,“ řekl k tomu analytik.

Dodal, že dnes vývoj úrokových sazeb na trzích je spíše nějakým indikátorem důvěry trhů, protože Řecko díky existenci programu nabízeného EU a MMF je vlastně nezávislé. „A v případě, že by se ukázalo, že navyšování pokračuje, může využívat prostředků EU a MMF, kde dostane mnohem nižší úrokovou sazbu,“ dodal.

I přes relativně příznivé signály z Řecka euro dnes na asijských trzích oslabovalo. Podle analytika je příčin několik. „Interpretace oslabování eura může mít vazbu na nějakou konkrétní situaci. Například právě na problémy v souvislosti s výsledky voleb v Řecku, ale může tam být mnohem větší vliv vývoje na trhu USA, a toho, co provádí federální rezervní systém, či vývoje v asijských ekonomikách,“ přiblížil.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme