Řecký bankrot se blíží. Mezinárodní věřitelé už Řecku nechtějí dál půjčovat

Bankrot zadluženého Řecka je blízko. Země potřebuje více peněz, než kolik mu slíbili zahraniční věřitelé - tedy země eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Ti už ale údajně nejsou ochotní půjčovat Řekům další peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká a evropská vlajka

Řecká a evropská vlajka | Foto: Petros Giannakouris | Zdroj: ČTK

Ani ostatní investoři Řecku nepůjčí, protože je to velké riziko. Země totiž už dva roky balancuje na okraji bankrotu.

Řekové neměli od jara funkční vládu a země ztratila čas k tomu, aby provedla klíčové reformy. V řeckém rozpočtu je dnes více děr, než se původně předpokládalo. Další peníze ale Řekové nedostanou.

Jak informují německé deníky, z vládních kruhů v Berlíně zaznívá jasné ne. Ani Mezinárodní měnový fond údajně nepočítá s tím, že by pro Řeky uvolnil další, v pořadí už třetí záchranný balík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Polák ze zahraniční redakce mluví o možném bankrotu Řecka v Odpoledním Radiožurnálu

Bankrot je jediný možný scénář, pokud bude Řecko bez peněz. Berlín to ale odmítá komentovat s tím, že Německo, stejně jako další věřitelé – tedy země eurozóny a Mezinárodní měnový fond – počká, jak dopadne hodnotící zpráva o stavu řeckých financí.

Ta se zveřejní v září, ale už teď prosakují informace, že to nebude pro Řecko dobrá zpráva. Země neplní plán reforem, ke kterým se zavázala. Trvalo to dlouho, než si Řekové zvolili funkční vládu, ale tyhle provozní problémy zahraniční věřitele moc nezajímají.

Možný návrat k drachmě

V případě bankrotu se Řecko nejspíš vrátí ke své drachmě. V první řadě to bude znamenat chaos, protože drachma vůči euru devalvuje, takže lidé přijdou o své úspory. Vláda a banky by nejspíš zavedly kapitálové kontroly, aby ze země nezmizely poslední peníze.

Bankrot přinese spoustu osobních tragédií, tomu se vyhnout nepůjde. Životní úroveň půjde dolů. Na druhé straně – jak se tvrdí – bude Řecko konkurenceschopnější. Také to prý podpoří řecký export, protože co se v Řecku vyrobí, se bude v zahraničí dobře prodávat.

V tom je ale také problém, protože Řecko toho moc nevyváží a je to vyloženě importní země. Dováží technologie, stroje, a dokonce i potraviny. A ty bude dovážet za drahé peníze.

Ať už se na bankrot podíváme z jakékoli strany, pro Řecko je to vždycky špatná alternativa. Možná že kdyby Řecko bylo najednou levnou zemí, přitáhlo by více turistů, ale jenom z turismu Řekové žít nemůžou.

Pavel Polák, Petr Král, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme