Řecký ministr financí bude po Paříži jednat o řeckém dluhu v Londýně

Nová řecká vláda pokračuje ve snaze zmírnit podmínky mezinárodních půjček, které zemi zachránily před bankrotem. Řecký ministr financí Janis Varufakis i premiér Alexis Tsipras tento týden jezdí po nejdůležitějších evropských zemích s jasným poselstvím: dosavadní politika úsporných opatření byla podle nich příliš tvrdá. Dnes je na programu schůzka v Londýně, Varufakis se sejde s šéfem britské státní kasy Johnem Osbournem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský policista v Londýně (ilustrační foto)

Britský policista v Londýně (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle řeckého ministra Varufakise všem nejvíce pomůže obnovený růst řecké ekonomiky.

„Jako Evropanovi se mi nelíbí hlavně to, že program splácení je příliš nákladný nejen pro nás, ale i pro zbytek Evropy. Chtěli bychom minimalizovat ztrátu našich partnerů. A to se nám nejlépe podaří tím, že Řecku pomůžeme se změnou, reformami a obnovou růstu. To nám umožní splácet dluhy i s úroky,“ uvedl Varufakis.

Představitelé Řecka tvrdí, že dosavadní recept na záchranu řecké ekonomiky selhal. Dokládají to dopadem úspor na obyvatele země – v Řecku se snížily důchody o 40 procent, platy o třicet procent, čtvrtina lidí je bez práce.

Řekové proto chtějí zmírnit tempo úspor a také chtějí, aby jim země eurozóny odpustily část záchranných půjček. Odpuštění dluhu věřitelé alespoň prozatím odmítají, ke změně podmínek by však dojít mohlo.

„Můžeme jednat o řadě způsobů, jakým zmírnit řecké dluhové břemeno, protože dluh ve výši 175 procent HDP je opravdu velkou zátěží. Ale dluh není možné škrtnout, protože to by zátěž přeneslo z řeckých daňových poplatníků na ty ve Francii a dalších evropských zemí,“ uvedl třeba francouzský ministr financí Michel Sapin.

Pokud se ale Řecko s věřiteli nedohodne, mohlo by záhy zbankrotovat a chaoticky vystoupit z eurozóny. To by postihlo celou měnovou unii i ekonomiky, které jsou s ní provázané, jako je ta česká.

Ondřej Houska, kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme