Řecký parlament čeká hlasování o nové dani z nemovitostí

Řecký parlament dnes čeká hlasování o dalším utahování opasků. Atény musí hledat nové peníze na splácení dluhu, aby se vyhnuly státnímu bankrotu a dostaly další část z mezinárodní záchranné půjčky. Řecká vláda přišla s novým balíkem opatření a chce prosadit daň z nemovitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos | Zdroj: ČTK

Hlasování o novém poplatku z nemovitostí předcházel dramatický apel řeckého premiéra na vlasteneckou povinnost socialistů, aby tento zákon odhlasovali.

Poplatek zřejmě nebude schopna zaplatit spousta sociálně nejslabších občanů, jejichž příjmy se za poslední rok snížily až o 40 procent. Uvalení poplatku vyvolalo velké protesty Řeků i proto, že se nevztahují na státní a církevní nemovitosti.

Přestože s poplatkem nesouhlasí někteří poslanci vládnoucí socialistické strany, očekává se, že pod hrozbou bankrotu tento zákon odhlasují.

Řecký premiér Jorgos Papandreu se mezitím snaží přesvědčit Němce, že jeho země reformy zvládne. Do Berlína přijel dva dny před hlasováním ve Spolkovém sněmu o navýšení pomoci Řecku. Před zástupci tamní hospodářské komory důrazně prohlásil, že překonání krize může sice trvat roky, ale Řecko splní všechny závazky. Večer ho čeká jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou.

mta, Soňa Dorňáková Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme