Řecký parlament i přes protesty usnadnil propouštění ve státní správě

Řečtí poslanci schválili návrh zákona, který umožní další propouštění státních zaměstnanců. Úsporná opatření pocítí hlavně učitelé a obecní úředníci, do konce roku 2014 má o zaměstnání přijít 15 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řečtí poslanci gratulují premiéru Samarasovi (vlevo) k prosazení reforem, které byly podmínkou Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu k poskytnutí další pomoci Řecku

Řečtí poslanci gratulují premiéru Samarasovi (vlevo) k prosazení reforem, které byly podmínkou Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu k poskytnutí další pomoci Řecku | Zdroj: Reuters

Reforma řecké státní správy je jednou z podmínek pro čerpání další části finanční pomoci od mezinárodních věřitelů.

Před řeckým parlamentem znovu demonstrovali odpůrci schváleného zákona, k protestům se přidali starostové z různých částí země i policisté. Legislativu tvrdě odmítají odboráři a levicová i pravicová opozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč musí Řecko propouštět státní zaměstnance objasnil zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

„Je to odporný zákon, který zničí státní správu. Desítky tisíc lidí kvůli němu skončí na ulici,“ řekl například poslanec z opoziční krajní levice Syriza. Výhrady k zákonu mají i někteří poslanci koaliční vlády.

Premiér Samaras proto rozhodl o úpravách zákona. Zmírňují se například podmínky propouštění městských policistů, školních hlídačů nebo profesorů odborných středních škol. Méně přísný bude také státní dohled nad rozpočty měst a obcí.

Práce pro stát v Řecku tradičně znamenala téměř nulové riziko propuštění. Eurozóna a Mezinárodní měnový fond ale trvaly na změně, jinak Řecku nechtěly půjčit další peníze.

Mezinárodní věřitelé jsou přesvědčení o tom, že v řecké státní správě pracuje příliš mnoho lidí. Stovky tisíc zaměstnanců se tam v minulých desetiletích dostaly na politickou objednávku díky politice dvou hlavních stran. Tito lidé by měli odejít, aby se státní sektor zefektivnil.

Vláda bude muset do konce roku identifikovat víc než 25 tisíc zaměstnanců, které přesune do takzvané rezervy, a pokud se pro ně během osmi měsíců nenajde jiná práce, budou propuštěni. Podle místních kritiků jsou ale škrty příliš tvrdé a vedou řeckou ekonomiku do velmi tvrdého propadu.

Ondřej Houska, mta, dab, Soňa Dorňáková - Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme