Řecký parlament kývnul na zvýšení daní a propouštění státních zaměstnanců

Řecký parlament pohodlnou většinou schválil další nepopulární reformy. Vůbec poprvé od začátku krize začne Řecko propouštět dosud prakticky nedotknutelné státní zaměstnance. O práci by do konce příštího roku mělo přijít asi 15 tisíc z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující s transparentem před sídlem řeckého parlamentu v centru Atén

Protestující s transparentem před sídlem řeckého parlamentu v centru Atén | Zdroj: Reuters

Kromě toho schválené zákony například dál zvyšují daně z příjmů. Řecko tak pokračuje v plnění podmínek mezinárodních věřitelů a dostane dalších skoro 9 miliard eur z dohodnuté půjčky.

„Cesta, kterou procházíme, je velmi obtížná, ale jdeme správným směrem a dobře to dopadne,“ řekl premiér Antonis Samaras po hlasování.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schválení zákona, který umožňuje propouštění státních zaměstnanců, informovala spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Pavla Smetanová

Odpor řecké veřejnosti byl tentokrát malý, před jednáním parlamentu protestovalo v centru Atén jen několik stovek lidí.

Do konce příštího roku přijde o práci přes patnáct tisíc zaměstnanců, z toho čtvrtina už v tomto roce. První 2000 už na konci května. Propouštění se bude týkat především starších a problémových a neschopných zaměstnanců, kterých je v Řecku docela dost. Do této doby ale nebylo dost dobře možné se jich zbavit.

Řecko bylo známé tím, že státní zaměstnanci byli nedotknutelní. Hájil je zákon, který byl nastaven tak, aby nová vláda nemohla po volbách stávající úředníky nahradit svými lidmi. To ale vedlo k velmi nízké produktivitě práce a státní zaměstnanci na svoji nedotknutelnost často hřešili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové reformy schválené řeckým parlamentem přiblížila ve Stalo se dnes spolupracovnice ČRo v Aténách Soňa Dorňáková-Stamu

Právě schválená legislativa zahrnuje také navýšení pracovních hodin učitelů a umožňuje propouštění z disciplinárních důvodů. Řečtí odboráři chystají vlnu protestů, na 1. května generální stávku. Země se totiž potýká s více než 27procentní nezaměstnaností, každým dnem přichází o práci asi tisíc řeckých občanů.

Řecko dostalo od poloviny roku 2010 ze záchranných úvěrů od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie už asi 200 miliard eur. Do konce příštího roku má dostat dalších zhruba 40 miliard.

'Světlo na konci tunelu'

Nejnovější balíček schválených reforem už ale neobsahuje žádné další škrty. V nynější fázi se už řecká vláda snaží o to, aby ulehčila situaci sociálně nejslabším. Například zaměstnavatelům snižuje sociální odvody za zaměstnance nebo o 15 procent snižuje daň z nemovitostí. Upravuje také splácení dlužných splátek daňovým úřadům těm skupinám obyvatel, které mají velmi snížené příjmy.

„Řekla by, že v této chvíli je v Řecku vidět jakési světlo na konci tunelu. Vypadá to, že nálada v Řecku se mění, že přicházejí pozitivní zprávy, protože stát konečně začal splácet dluhy soukromníkům, což by mělo rozhýbat ekonomiku,“ poznamenává spolupracovnice Českého rozhlasu v Aténách Soňa Dorňáková-Stamu.

Igor Maňour, Ondřej Himmer, mta, Pavla Smetanová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme