Řecký premiér bude jednat v Německu o pomoci

Řecký premiér Jorgos Papandreu dnes bude v Berlíně jednat s kancléřkou Angelou Merkelovou o pomoci pro svou zemi. Právě německá vláda se zatím staví skepticky k tomu, že by ze svého rozpočtu uvolnila na pomoc Řecku větší finanční sumu. Předseda řecké vlády se dušuje, že mu v Německu nepůjde o peníze, ale o politickou podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký předseda vlády George Papandreu.

Řecký předseda vlády George Papandreu. | Zdroj: ČTK

"Jedna věc je naprosto jasná, Řecko nechce od německých daňových poplatníků ani cent," vzkázal v předvečer své návštěvy Berlína přes agenturu DPA Papandreu. Také kancléřka Merkelová zdůraznila, že během jednání nepůjde o přísliby konkrétní finanční pomoci. Na německé politiky ale Papandreovo prohlášení příliš velký dojem neudělalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Havlík v pořadu Svět o desáté.

Berlínská vláda i finanční kruhy ovšem pochválily další zpřísnění úsporného programu aténského kabinetu. Spolkový ministr zahraničí Guido Westerwelle k tomu dodává: "Myslím si, že je správné, že si Řecko napřed statečně splní své 'domácí úkoly'. To je, o co teď běží. Není naším úkolem Řecku detailně říkat, jak má svou finanční situaci konsolidovat. Že je ale takový postup nutný, musíme v zájmu naší společné měny zdůrazňovat. Hodnotíme úsporná opatření Řecka jako skutečně dalekosáhlá."

Někteří pravicoví politici si ale myslí, že by Řecko mělo jít ještě dál a sáhnout k prodeji státního majetku. Josef Schlarmann z CDU třeba navrhuje, aby se Atény zbavily některých svých neobydlených ostrovů.

Důvodů, proč se Německo tak zdráhá Řecku finančně pomoci, je podle Petra Havlíka z Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnávání hned několik. "V rámci paktů eurozóny je vlastně zakázána finanční pomoc jednotlivým státům, které nedodržují kritéria. Pak je to samozřejmě velmi nepopulární," podotkl Havlík.

Jiří Hošek, Martin Křížek, Alice Kottová, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme