Řecký premiér jedná v Bruselu o poskytnutí další části půjček

Neúspěch jednání mezi Řeckem a eurozónou je vyloučený. V Bruselu to prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten se dnes schází s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem ze strany Syriza. I přes prohlášení politiků ale má Řecko a eurozóna už jen několik týdnů na dohodu, Řekům můžou ještě tento měsíc dojít peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras chce přesvědčit eurozónu, aby Řecku poslala další část ze slíbených záchranných půjček. Opakuje, že v zemi kvůli tvrdým škrtům propukla humanitární krize.

Eurozóna ale tvrdí, že Řecku pošle další půjčky jen tehdy, když bude dál šetřit a pokračovat v reformách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku řeckého premiéra Tsiprase s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem sleduje zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska.

Nová řecká vláda podle eurozóny může některé úspory zrušit, musí ale místo toho ušetřit peníze jinde. O podrobnostech nových reforem teď Řecko vyjednává se třemi institucemi - Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se už na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč).

Výměnou za úvěrovou pomoc ale muselo zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

Druhý záchranný program měl vypršet na konci února, nová levicová vláda se ale dohodla s eurozónou na jeho prodloužení o čtyři měsíce. Pokud Řecko program úspěšně dokončí, obdrží od mezinárodních věřitelů zbývajících 7,2 miliardy eur.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme