Řecký premiér přesvědčoval německé průmyslníky

Zvládneme to! Sebejistým vystupováním se snažil dnes v Berlíně přesvědčit řecký premiér Papandreu německé průmyslníky, aby nad Peloponéským poloostrovem ještě nelámali hůl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová a Jorgos Papandreu

Angela Merkelová a Jorgos Papandreu | Zdroj: ČTK

Před společnou večeří oba státníci poskytli tisku krátké prohlášení. Oba potvrdili to, co říkali během dne. Papandreu přijel do Berlína přesvědčit Němce, že Řecko závazky vůči MMF, Evropské komisi a Evropská banky splní. Je připravené na oběť, ale na druhou stranu chce, aby Evropané věřili, že neustálé pochyb jsou frustrující.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání řeckého premiéra a německé kancléřky posala ve Stalo se dnes zpravodajka Klára Stejskalová

Německá kancléřka i řecký premiér vedou svou přesvědčovací kampaň, protože oběma jde o hodně.

Papandreu zavítal do Berlína jen dva dny před zásadním hlasováním o rozšíření Evropského záchranného fondu v německém parlamentu. Při pohledu na stávkující Atény se mu příliš nedaří přesvědčit Němce, že má další smysl nalévat do řeckého hospodářství další miliony eur.

Aktuální průzkum mluví o tom, že tři čtvrtiny Němců si myslí, že Řecko to nezvládne. Na druhou stranu kancléřka Merkelová neustále zdůrazňuje, že záchrana eura je pro Berlín jedinou možnou volbou, právě Německo a jeho hospodářství těží z jednotné měny nejvíce ze zemí EU. V tom má podporu německého průmyslu, který dal při dnešním zasedání hospodářské komory najevo, že stojí za vládou a má zájem na schválení záchranného fondu.

Vládu podpoří i německá opozice. Kancléřka musí hledat podporu unitř koalice i vlastní strany. Pokud se pro nevysloví většina vládních poslncvů, kancléřka by velmi oslabila.

Mezitím dnes schválil řecký parlament nová úsporná opatření. Majitelé nemovitostí v budoucnu zaplatí daň souběžně s poplatky za elektřinu. Atény se tak snaží najít způsob, jak se vypořádat s hlubokou finanční krizí.

Proti vládním opatřením dnes opět protestovaly tisíce Řeků. Do stávky se zapojili také řidiči městských autobusů, taxíků, tramvají, letoví dispečeři, učitelé a daňoví úředníci.

Milan Kopp, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme