Řecký prezident svěří vymáhání dluhů do rukou soukromníků

Řecko v minulosti pozapomnělo, že daně jsou základním příjmem státního rozpočtu. S jejich placením nikdo nespěchal a vymáhání dluhů bylo takřka nulové. To by se mělo změnit. Řecký premiér Jorgos Papandreu si ale myslí, že by to finanční úřady nezvládly, a tak si na práci chce najmout soukromé firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jorgos Papandreou (vpravo) a ministr financí Evangelos Venizelos Řecko

Jorgos Papandreou (vpravo) a ministr financí Evangelos Venizelos Řecko | Zdroj: Reuters

Podle odhadů dluží na daních asi devět set tisíc Řeků. To je každý pátý z celkového počtu pracujících. Suma, kterou dluží, se pohybuje v řádu desítek miliard eur. Pokud by ji teď měly začít vymáhat finanční úřady, práce by jim trvala asi třicet let. Řecko však potřebuje peníze co nejdříve, a proto chce premiér využít služeb soukromníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko svěří vymáhání dluhů do rukou soukromníků.mp3

Papandreu má už vytipovanou skupinu největších dlužníků a pokud by se podařilo jejich peníze rychle vrátit do státního rozpočtu, tak by se Řecko významně přiblížilo k zažehnání krize. Ukázalo by tím, že si umí pomoct i samo a není závislé jen na dotacích eurozóny.

Premiér má ale i další důvody, proč státním zaměstnancům nevěří. V dokumentech je chaos, organizace nefunguje a postupy jsou často velmi neprůhledné.

V minulosti byl přístup úředníků a soudců k daňovým dlužníkům velmi shovívavý. Hříšníci odcházeli často jen s varováním a dostali několik let na nápravu problému. Pokud termín nedodrželi, tak je soud opět jen pokáral a prodloužil lhůtu. Pokuty se udělovaly jen minimálně.

Papandreu si od soukromníků slibuje tvrdší postup proti dlužníkům a mnohem větší úspěšnost při vymáhání nezaplacených daní.

Ondřej Bouda, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme