Řecký rating se dočasně propadl do částečného státního bankrotu

Ratingová agentura Fitch dočasně sníží řecký rating do kategorie omezené platební neschopnosti. Reaguje tak na včerejší dohodu zemí eurozóny, která počítá s účastí soukromého sektoru na nové finanční pomoci Řecku. Díky ní se řecký dluh sníží zhruba o 21 procent. Eurozóna se snížením řeckého ratingu počítala. Očekává se, že ke stejnému kroku přistoupí i další ratingové agentury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: George Papandreou, Herman Van Rompuy a José Manuel Barroso. eurozóna, řecko, summit

Zleva: George Papandreou, Herman Van Rompuy a José Manuel Barroso. eurozóna, řecko, summit | Zdroj: Reuters

Řecké hodnocení má ale velmi brzy opět stoupnout. Dohoda z bruselského summitu totiž počítá s výměnou starých řeckých dluhopisů za nové, které budou garantovat vlády zemí eurozóny. Řecký dluh se tím sníží o víc než pětinu. Podle většiny analytiků to ale přesto k záchraně země nebude stačit.

Německá kancléřka Angela Merkelová to ale odmítá: „Hospodářská politika je z poloviny psychologickou záležitostí. Je neúnosné, když se Řekům pořád opakuje: ‚To nezvládnete, to nezvládnete‘.

Podle svých slov udělá vše, aby zemi pomohla.

Trhy dnes dohodu lídrů eurozóny přijaly velmi pozitivně. A to hlavně kvůli novým pravomocem, které dostal záchranný fond eurozóny. Ten by tak mohl snadněji zasáhnout proti případnému ohrožení Španělska a Itálie.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme