Řecký úsporný program zatím uspokojuje zbytek EU

Řecko je na správné cestě ke snížení svého vysokého rozpočtového schodku. Ministři financí sedmadvacítky zatím ocenili kroky, které dosud Atény přijaly k ozdravení své ekonomiky. Dali Řecku termín k předložení dalších opatření do poloviny května.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Úsporná opatření mají v Řecku letos vést ke snížení skoro 13 procentního rozpočtového schodku o 4 procentní body. Ministr financí Giorgos Papakonstantinou ujistil ostatní země, že Řecko už je o něco napřed s přípravou dalších úsporných kroků. Příští týden například předloží do parlamentu nové schéma daní.

„Řadu strukturálních opatření, jako například ty, která se týkají důchodové reformy dáváme do parlamentu ve zrychleném režimu. Měly by se schválit v polovině května,“ uvedl.

Šéf řecké státní pokladny připomněl, že jeho země nežádá o finanční pomoc, ale o politickou podporu. Díky ní se uklidní finanční trhy a Řecko bude mít přístup k půjčkám s rozumnými úroky.

Už teď je podle něj znát, že se důvěru trhů v řecké hospodaření podařilo získat zpět.

Janota: Řecká cesta je varováním pro Česko


Ministr financí Eduard Janota upozornil, že v podobném kurzu musí Řecko pokračovat ještě několik let. Česko by si z toho mělo vzít poučení.

„To je určité varování, že nápravy - a teď mířím k nám domů - že ty nápravy potom dělat, není jednoduché. A i tvůrci rozpočtu 2011 budou v našich podmínkách ve složitější situaci, než tomu bylo třeba pro letošní rok," uvedl ministr Janota.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme