Řecký záchranný program o půlnoci vyprší, země bude poprvé po pěti letech bez pomoci

Řecký záchranný program úderem dnešní půlnoci vyprší. Země se tak poprvé po pěti letech ocitne bez pomoci, což může postupně vést až k naprostému kolapsu řeckých bank. Vládě by tak nejspíš postupně nezbylo nic jiného než začít tisknout vlastní měnu. Řecko navíc dnes s největší pravděpodobností nesplatí v přepočtu asi 45 miliard korun, které dluží Mezinárodnímu měnovému fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejhorší je míra nezaměstnanosti v Řecku mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let. Zde v dubnu dosáhla 45,5 procenta.

Nejhorší je míra nezaměstnanosti v Řecku mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let. Zde v dubnu dosáhla 45,5 procenta. | Zdroj: Reuters

Pro Řecko to ale bezprostředně nemusí mít žádné vážné dopady. Výpadek splátek pro měnový fond totiž není totéž co bankrot.

Pro Řecko je mnohem horší, že nebude mít k dispozici záchranný program. Jedinou možností, jak vyjednat nový, je podle věřitelů, aby Řekové v nedělním referendu odhlasovali „ano“ pro úsporný plán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Řecku sledují bruselský zpravodaj Ondřej Houska a zvláštní zpravodaj v Aténách Pavel Novák

Pokud v referendu zazní „ne“, je jen otázkou času, kdy Evropská centrální banka zcela odstřihne řecké banky od své pomoci. To bude pravděpodobně znamenat jejich totální kolaps.

Platon si nezaslouží hrát druhou ligu, říká šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker s tím, že odmítnutí plánu by se rovnalo vystoupení z eurozóny.

Řecko by dohromady potřebovalo 323 miliard eur. Největší část – 60 procent – dluží zemím eurozóny. Na finanční pomoci se nejvíc podílely Německo, Francie, Itálie a Španělsko. Další peníze půjčila Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Malou část dluží Atény i soukromým věřitelům.

Tsipras doufá, že Řekové v referendu vládu podpoří. Hrozí demisí kabinetu

Číst článek

Zdá se ovšem, že Řekové nežijí v žádných velkých obavách z budoucnosti. Většinou nečekají, že by se mělo stát něco fatálního. V Aténách je dnes den jako každý jiný, MHD navíc jezdí až do neděle zdarma.

Turisty situace v Řecku sice překvapila, ale s problémy se nepotýkají

Číst článek

Zítra bude také obnoven provoz v asi tisícovce bankovních poboček – kvůli penzistům, kteří nemají platební karty, a nemohou si tak vybrat peníze z bankomatů. Na přepážce dostanou maximálně 120 eur za týden. Pro ostatní účely ale banky zůstanou zavřené až do 6. července.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme