Recyklace jedné tuny mobilů vynese stokrát víc zlata než klasická těžba

Zlato má trvalou hodnotu, prověřenou tisíci let, po které ho lidé dobývají. Podle odhadů už vytěžili přes 160 tisíc tun, zhruba třetinu tohoto množství v posledním dvacetiletí. Současná světová roční produkce dosahuje zhruba 2500 tun. Ceny jsou vysoké, a tak těžební firmy dokonce investují do hledání nových nalezišť. S nadsázkou se dá říct, že jedním z nich jsou i mobilní telefony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejjednodušším způsobem, jak z přírody získávat zlato, je rýžování. Využívá se přitom toho, že zlato je mnohem těžší než voda, štěrk a písek.

Jenže zlaté časy kanadského Klondiku už dávno pominuly a také na českých řekách si už zlatokopové mohou drobné šupinky rýžovat jen pro radost. Zlato se těží v dolech, hornina se pak jemně rozemele a dál zpracovává.

„Klíčovým zpracováním je rafinace. Ta se provádí buď pyrometalurgií, nebo hydrometalurgií. Pyrometalurgie znamená, že kov je zahříván na určitou teplotu tavení,“ vysvětluje Libor Křapka ze společnosti Safina a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O získávání zlata z mobilních telefonů se zajímal redaktor Jaroslav Skalický

„Může se přidávat podpůrný prvek, u zlata je to například borax, který zabraňuje oxidaci a pomáhá při tavení. Po ztuhnutí zlata se vysráží a jednoduše odstraní. Hydrometalurgie je vlastně loučení rud v kapalině. Používá se například kyselina dusičná, kdy zlato zůstává a ostatní prvky se vypaří nebo se odstraní.“

V minulosti bylo podle Křapky při těžbě zlata používáno poměrně drastických metod vůči životnímu prostředí, ale v současné době jsou postupy stále vylepšovány a těžba už nepoškozuje životní prostředí tak jako dříve.

Mezi nejvýnosnější zlatonosná naleziště patřily doly v Austrálii, tuna horniny obsahovala až 180 gramů kovu. V současnosti se zlato těží z hloubky přibližně 4 až 5 kilometrů při teplotách přesahujících 50 stupňů Celsia.

Češi mají unikátní patent

Z jedné tuny horniny se získají 1 až 3 gramy zlata. Mnohem výnosnější je recyklovat zlato z mobilních telefonů, výtěžnost je 300 gramů z jedné tuny přístrojů.

„Při té recyklaci používáme patentovanou technologii, která je unikátní a jediná v Evropě. Na světě je ještě jedna další ve Spojených státech amerických. Používá se na principu plazmového tavení ve spojení s mikroturbínami,“ říká Křapka a dodává:

„To znamená, že je to maximálně ohleduplné k životnímu prostředí, neprodukuje žádné přímé ani nepřímé odpady a umožňuje návrat důležitých surovin a jejich opětovné využití a současně uvolněnou energii využívá k výrobě elektrické energie a tepla.“

Výrobci vloží do mobilních telefonů každý rok 27 tun zlata. Mobilní telefony a další podobná elektronická zařízení obsahují kromě zlata i další cenné materiály včetně stříbra. Podle údajů společností Asekol a Elektrowin leží v Česku v šuplících 8,5 milionu starých mobilů a v nich asi 300 kilogramů zlata a přes dvě a půl tuny stříbra v hodnotě jedné miliardy korun.

Jaroslav Skalický, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme