Ředitel japonské firmy TEPCO rezignoval kvůli fukušimské havárii. Firma je ve ztrátě

Japonská společnost TEPCO zaznamenala v loňském fiskálním roce rekordní ztrátu 1,25 bilionů jenů, v přepočtu 261 miliard korun. Do ztráty se společnost dostala kvůli katastrofě způsobené zemětřesením a následnou vlnou tsunami 11. března. V reakci na hospodářské výsledky rezignoval šéf společnosti TEPCO Masataka Šimizu. Právě on byl kritizován za špatné krizové vedení společnosti v době fukušimské havárie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TEPCO - provozovatel japonské jaderné elektrárny Fukušima Dai -iči

TEPCO - provozovatel japonské jaderné elektrárny Fukušima Dai -iči | Zdroj: Reuters

Akcie firmy Tokyo Electric Power bezprostředně po havárii zaznamenaly prudký pokles. Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka upřesňuje, jak trhy zareagovaly na dnešní zprávy o extrémní ztrátě:

„Akcie společnosti dnes paradoxně posílily o 2,5 procenta, nicméně výsledky TEPCA byly zveřejněny až po závěru obchodování na tokijské burze. Je tedy možné, že reakce přijde až v pondělí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Hatlapatka o ekonomické situaci firmy TEPCO ve Světě o jedné.mp3

Vysoká ztráta se ale očekávala už během včerejšího obchodování, kdy akcie klesly o 8 procent a spekulace o velké ztrátě se objevily v tamním tisku.

„Ztráty mohou být ještě vyšší, záleží, jak bude nehoda kvalifikovaná, do jaké míry bude na nákladech spolupracovat vláda. Náklady ještě nejsou konečné,“ upozorňuje Hatlapatka.

Japonsko se zmítá i nadále v potížích. Trápí ho nedostatek energie. I kvůli němu se podle agenturních zpráv výrobci automobilových součástek rozhodli přerušit výrobu v pracovním týdnu a přesunout jí na víkend. Ekonomické problémy Japonska jsou podle Hatlapatky i nadále velice vážné.

„Je pravděpodobné, že zotavení ekonomiky bude ještě dlouhé a bolestivé. Nejen, že se klíčová odvětví v Japonsku potýkají s nedostatkem surovin a materiálů. Problémy působí také silný Japonský jen. Vzhledem k tomu, že je Japonsko silně exportně založená ekonomika, silná domácí měna nepomáhá,“ domnívá se analytik.

Analytik: odchod ředitele může firmě prospět

Odchází dosavadní ředitel společnosti TEPCO, který se snažil zachránit společnost před úplným krachem. Podle Marka Hatlapatky to může být pozitivním impulsem:

„Současnému vedení společnosti se vyčítalo, že reagovalo pozdě a neadekvátně. Změna může být nadějí a je důležité, že se do čela společnosti dostává ‚insider‘, který ve společnosti pracuje dlouho a zná tamní poměry, což může v současné situaci pomoci.“

Ztráta společnosti bude nakonec asi ještě mnohem vyšší. Zatím do ztrátové částky nejsou započítány náklady na opravu reaktoru ani odškodné, které budou muset firmy vyplatit obyvatelům z okolí Fukušimy a podnikatelům. Nejpravděpodobnějším řešením tak podle analytika zůstává zestátnění firmy formou např. navýšením kapitálu vydáním nových akcií.

„Jsou tlaky na to, aby japonské banky poskytovaly TEPCU finance za velice nízké nebo nulové úroky, nebo některé dluhy dokonce odpustit. To však nebude stačit, japonská vláda bude muset zasáhnout a investovat kapitál tak, aby společnost TEPCO přežila katastrofu,“ dodává analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Martina Mašková, Barbora Kreuzerová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme