Ředitel odboru ministerstva financí Radek Šnábl odstoupil z funkce

Ministr financí Eduard Janota přijal rezignaci ředitele mezinárodně právního odboru Radka Šnábla. Tento odbor bude dočasně řídit přímo Janota, ministerstvo ale bude Šnáblovy služby využívat i nadále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Šnábl byl letos v dubnu pravomocně odsouzen za daňový podvod ke dvouletému podmíněnému trestu a vysoké pokutě.

Podle soudu měl být členem skupiny, která si nechala neoprávněně vrátit DPH. Podnikatelé předtím vykázali fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie. Šnábl se proti rozsudku odvolal, souvislost s daňovým podvodem odmítá:

"Já jsem pravomocně odsouzen za to, že jsme měl napomoci někomu, aby vylákal daň, což mělo spočívat v tom, že jsem odvedl daně ve výši několika milionů korun, které byly podle nejvyššího správního soudu správné."

"Podle mého nejlepšího přesvědčení nikdo nemůže být odsouzen za to, že zaplatil daně, které podle jiného soudu jsou zcela v pořádku. Mě to přijde úplně absurdní," dodal Šnábl.

Ministerstvo bude Šnáblovy služby využívat i nadále

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob uvedl, že Šnáblovy služby bude ministerstvo využívat i po dnešku:

"My ho stále považujeme jako naprosto špičkového odborníka s obrovskými výsledky. Co se týče jeho kauzy, tak jsme informováni, že podal dovolání k nejvyššímu soudu. Důvodem je existence naprosto opačných rozsudků, takže není vyloučeno, že v dohledné době bude očištěn."

Šnábl nabízel rezignaci už v dubnu tehdejšímu ministrovi Miroslavu Kalouskovi. Ten ji ale nepřijal.

Milan Kopp, Pavel Prouza, Tereza Schejbalová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme