Reforma amerického zdravotnictví může ovlivnit trh

Americký Senát podpořil reformu zdravotnictví amerického prezidenta Baracka Obamy. Demokratickým senátorům se v prvním ze tří procedurálních hlasování podařilo shromáždit potřebných 60 hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví. Ilustrační foto.

Zdravotnictví. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Demokratům se tak zřejmě podaří vyhnout se zdržovacím taktikám, které Republikáni ve snaze o to zablokovat nejvýznamnější změny v systémy za poslední čtyři dekády nasadili. Podle odhadů agentury Reuters by tak mohl být návrh schválen ještě do Vánoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných dopadech schválení reformy amerického zdravotnictví mluvili ve Světě o deváté Jan Čermák a Josef Stoulil

Ekonom ČSOB Jan Čermák zdůraznil, že v krátkém období to bude mít pro rozpočet negativní dopady a prohloubí to deficit. "Pokud mluvíme o volebním období prezidenta, nebude klíčová ani tak zdravotní reforma, ale zda se podaří návrat k hospodářskému růstu."

Analytik Capital Partners Josef Stoulil se domnívá, že z krátkodobého hlediska nelze očekávat výraznou reakci trhů. "Důvěra investorů ve zdravotnictví a biotechnologie byla v poslední době na dobré úrovni. Případné schválení by zlepšilo příznivý podhled na tento sektor," domnívá se Stoulil.

Podle jeho názoru by z této akce mohly profitovat v prvním pololetí zdravotnické pojišťovny, kterým by v případě schválení přibudou obrovské prostředky, protože desítky milionů Američanů nejsou pojištěni.

Čermák se domnívá, že v první polovině příštího roku bude pokračovat růst a mohl by se konečně dostavit i růst zaměstnanosti, který je alfou a omegou růstu akciových trhů.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme