Reforma daní má zrušit superhrubou mzdu a řadu výjimek

Konec superhrubé mzdy, zrušení řady daňových výjimek nebo vznik Jednoho inkasního místa. Tak vypadá daňová reforma z pera ministerstva financí, kterou by dnes měla projednat vláda, ovšem zřejmě bez ministrů za TOP 09, kteří za sebe chtějí poslat pouze své náměstky kvůli kauze Bátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

Resort financí chce zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 daňových výjimek. Zvýhodnění stravenek nebo režijních jízdenek by měl nahradit daňový paušál. Místo ze superhrubé mzdy by se daň z příjmu měla počítat z hrubé mzdy se sazbou 19 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předkládané daňové reformě mluvili na Rádiu Česko Josef Středula, předseda odborového svazu KOVO a ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík

Zaměstnavatelé místo odvodů na sociální a zdravotní pojištění budou odvádět novou daň ve výši 32,5 procenta. Všechny daně by se navíc měly hradit na jediném inkasním místě. U půjček na bydlení ministr Kalousek navrhuje omezit možnost odpočtu úroků z daňového základu ze současných 300 tisíc na 80 tisíc.

Ministerstvo financí chce také zrušit asi čtvrtinu současných daňových výjimek, včetně zvýhodnění stravenek nebo režijních jízdenek a nahradit je daňovým paušálem. Současně také navrhuje zrušit daň z dividend. Od všech těchto změn si resort slibuje mírné snížení daňového zatížení. Většina lidí by podle výpočtů ministerstva financí měla na reformě uspořit řádově stokoruny měsíčně. Změny by měly začít platit od roku 2013.

Odbory jsou proti

Vláda se k reformě dostává už podruhé, 10. srpna její projednání odložila, aby ji mohla projednat se zástupci tripartity, ovšem ta se na změnách v reformě nakonec nedohodla.

„My si myslíme, že je zde absence objektivní analýzy celé daňové reformy a českého daňového systému. Ministerstvo financí nic takového udělalo, ani nemělo tendenci a snahu nemělo snahu toto provést. Projevilo se to tak výrazně, že ve vypořádání připomínkového řízení ministerstvo průmyslu a obchodu vytýká ministerstvu financí, že neudělalo ani analýzu dopadů takovéto daňové reformy,“ říká Josef Středula, předseda odborového svazu KOVO.

Přehrát

00:00 / 00:00

O daňové reformě mluvil na radiožurnálu předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda

„Z našeho pohledu je celá tato reforma pojata až nemístně ideologicky. Navíc jsou ta opatření přijímána naslepo a náš odhad je, že tato reforma bude stát veřejné finance přibližně 20 miliard korun, možná i více a zaplatí to lidé s průměrnými a podprůměrnými příjmy,“ dodává Středula.

„Jednak si myslím, že je velmi eufemistické říkat tomu daňová reforma. Jsou to úpravy. Daňová reforma by měla být trošku hlubší a měla by přinést úspory hlavně daňovým poplatníkům. Pozitivní je, že se zruší některé úřady a bude jediné inkasní místo. Daňová reforma by ale měla přinést zjednodušení a srozumitelnost pro běžné občany a v tom jsem zatím skeptický,“ uvádí ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Daňová reforma by podle Ševčíka měla přinést také snížení spotřební daně u pohonných hmot, protože nyní platíme jednu z nejvyšších daní ve vztahu k reálným příjmům.

„Daňová reforma je určitě potřeba. Od roku 1993, kdy jsme udělali veliký zásah do daní, vznikla například DPH, se nic takového, jako je navrhovaná reforma neobjevilo. Otázka je, jak hluboká reforma je,“ říká předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

Patricie Polanská, Tomáš Medek, Naďa Bělovská, pir, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme