Reforma důchodů je tady. Lidé si mohou vybrat, jak se zabezpečit na penzi

Vládní reforma penzí odstartovala. Od ledna si mohou lidé spořit na důchod u soukromých fondů. Takzvaný druhý pilíř důchodové reformy je podle vlády nezbytné opatření. Peněz na důchody je stále méně a populace stárne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto)

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Fond konzervativní, vyvážený, dynamický a fond státních dluhopisů. To jsou nabídky soukromých penzijních fondů, ze kterých si můžeme vybrat, jak a s jakým rizikem budeme spořit na penzi. Zatím ale o druhý pilíř penzijního spoření velký zájem není.

„Do druhého pilíře nevstoupím ani nijak nebudu přispívat, protože se může stát cokoli. Jakákoli finanční krize, a pak bych třeba dopadl jako Madaři. Dávám přednost fondům, ve kterých má jakoukoli účast stát,“ vysvětluje Marek z Ostravy, proč si bude dál na důchod, stejně jako zhruba pět milionů obyvatel Česka, spořit v rámci stávajícího penzijního připojištění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o začínající důchodové reformě od Věry Masopustové

Marek si ale může formu spoření ještě rozmyslet. Lidé do 35 let se mohou do reformy zapojit kdykoliv. Ti, kterým už 35 bylo, se musí rozhodnout do konce června 2013. Pokud člověk do nového modelu vstoupí, nebude už moci vystoupit.

Podle stávajících analýz se vstup do druhého pilíře vyplatí lidem s vyššími příjmy. A to spíš mužům než ženám. U lidí se střednímu příjmy bude záležet výběru fondu a délce spoření. Nejvýhodnější má být druhý pilíř pro muže ve věku 20 až 30 let. Vláda za reformou penzí stojí.

„Jestliže v současné době připadá na jednoho penzistu 1,8 ekonomicky aktivního člověka, v roce 2050 to bude 1,2 ekonomicky aktivního člověka. V penzijním systému musí dojít ke změnám, nestačí pouze parametrické změny průběžného důchodového systému,“ zdůraznil premiér Petr Nečas.

Takzvaný druhý pilíř důchodového připojištění má doplnit stávající první státní pilíř a třetí pilíř komerčního penzijního připojištění. Z prvního státního pilíře si lidé budou moci do soukromých pojišťoven převádět 3 procenta ze sociálního pojištění. Podmínkou je, že si sami přidají další 2 procentní body navíc. Vstup do druhého pilíře je dobrovolný.

Opozice je sice pro reformu důchodů, ale ne formou privátních penzijních fondů. Spoření do nich podle sociálních demokratů odčerpává peníze ze státního důchodového systému a lidé na to doplácí vyššími daněmi.

„Dnes je trend ústupu od převodu finančních prostředků do takzvaného druhého pilíře. Většina zemí, která ho zavedla, se zoufale snaží najít cestu, jak se z toho dostat ven. Proč to děláme, proč jdeme tímto směrem v situaci, kdy většina zemí zjistila, že tudy cesta nevede?“ ptá se šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD už dlouho mluví o tom, že pokud vyhraje příští volby, nový systém penzijního spoření zruší. Přesto už má od České národní banky licenci pro druhý pilíř 6 z 9 stávajících penzijních fondů a hlásí se o ně další.

O možnostech spoření na penzi se více dozvíte na informační lince, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí spustí v prvním lednovém týdnu.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme