Reforma financí nejspíš zdraží hypotéky

Až o stokoruny měsíčně více zaplatí lidé od příštího roku na hypotékách. Důvodem je právě sněmovnou schválená reforma veřejných financí. Analytik Raiffeisen bank Aleš Michl soudí, že reforma může ovlivnit celý trh hypoték tak, že by mohl každý rok narůst o 30 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba

novostavba | Foto: Jan Rosenauer

Podle něj to ovlivňují hned tři opatření, které reforma upravuje: "Dojde ke zvýšení sazby daně z přidané hodnoty na nové stavby. Tím pádem to potlačí nárůst cen nemovitostí, a to by mohla být brzda dalšího rozvoje hypoték. Druhé opatření je, že dojde ke zvýšení DPH i na potraviny a léky. To se může projevit i ve větších tlacích na růst mezd v celé České republice. Na to by pak zareagovala Česká národní banka a začala by zvyšovat úrokové sazby, což by zdražovalo hypotéky a opět by to spíše brzdilo ten trh. A ta třetí možnost je, že dochází ke snížení možností odečíst si hypotéku z daní."

Analytik Raiffeisen bank Aleš Michl Radiožurnálu dále řekl, jak se to promítne do rozpočtu rodiny zatížené hypotékou: "Pro běžného občana to bude znamenat to, že pokud má hypotéku, která má zafixované úrokové sazby, má stabilní dohodnuté sazby, se příliš moc nezmění. Až na to, že si bude moci méně odečíst z daní. Čili ta hypotéka bude pro ně malinko dražší."

Milan Roček z Asociace hypotečních makléřů upřesnil, jak zdražení hypoték zatíží běžnou domácnost s hypotékou kolem 1,7 milionu korun: "Je to v řádu stokorun měsíčně. To znamená, že ten daňový dopad může být u takovéto hypotéky v rozpětí 12 až 15 tisíc korun za rok. Přesto si ale myslím, že větší dopad bude mít růst cen nemovitostí, a tudíž i růst průměrných hypoték."

Zdražení hypoték může ale také podle Milana Ročka ovlivnit situace na mezinárodním trhu nebo aktivity České národní banky: " Mně osobně mrzí, že jsou takto do značné míry trestáni lidé za to, že si chtějí řešit svoje bydlení svými vlastními silami. Nečekají od státu nějakou zvláštní podporu nebo účast, a tudíž ty dosavadní výhody, které byly, se snižují nebo ten jejich vliv už nebude mít takový význam jako doteď."

Pokud reformu schválí Senát a podepíše ji prezident, měla by začít platit příští rok.

Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme