Reforma financí prošla Poslaneckou sněmovnou

Koaliční vláda dosáhla prvního úspěchu při prosazování reformy veřejných financí. Poslanci až nečekaně hladce schválili všech 11 předloh, které mají zabrzdit zadlužování země. Platnost norem ale musí ještě posvětit Senát a prezident. V jeho veto nyní doufají opoziční strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Špidla ve sněmovně

Vladimír Špidla ve sněmovně | Foto: Petra Mášová

Všech 11 vládních návrhů zákonů přečkalo závěrečné hlasování ve sněmovně bez výrazných změn. Například nemocenská se tak v prvních dnech nemoci sníží, věk pro odchod do důchodu se ale naopak zvýší na 63 let a trvale hrozí sankce za předčasnou penzi. Zvýhodněny zůstanou jen ženy s dětmi. Daně firem se do roku 2006 sníží z 31 až na 24 procent.

I v nové podobě zákona o stavebním spoření zůstane zachováno to, že na státní příspěvek mají bez jakéhokoli omezení nárok také děti. U smluv uzavřených po 1. lednu příštího roku ale bude státní příspěvek činit maximálně 3000 korun místo dosavadních 4500.

Poslanci také v původním znění znovu schválili zákon o spotřebních daních, který jim vrátil Senát. Znamená to, že od ledna 2004 podraží benzin, nafta, cigarety a alkohol. Státu zvýšení daní v příštím roce přinese 13,5 miliardy korun. Podle výpočtu ministerstva financí vzroste od Nového roku u čerpacích stanic cena nafty o více než dvě koruny, litr naturalu o korunu a například za půllitr běžné 40% lihoviny lidé zaplatí o osm korun více.

Až nečekaně hladké schválení reformních zákonů ve sněmovně zvyšuje i šanci vlády na to, že před koncem roku prosadí i svoji představu o státním rozpočtu na příští rok. Je o tom přesvědčen i premiér Vladimír Špidla. "Základy pro rozpočet byly postaveny; rozpočet se vytváří měsíce, shoda na něm je dost velká a pokud jsem byl přítomen na jednáních například tripartity o rozpočtu, tak jsem si ověřil, že rozpočet odborně obstojí, že prostě každé číslo sedí."

Milan Kopp, Petr Doležel, Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme