Reforma penzí dostane jasnější obrysy

Dnes budou stanovena předběžná pravidla důchodové reformy. Na stůl je dostanou předsedové všech parlamentních stran. Hlavní změnou je to, že do penze půjdeme v 65 letech. Nejde ale o jedinou novinku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach | Zdroj: ČTK

V 65 letech se bude odcházet do důchodu za přibližně dvacet let. Do té doby nás čeká jakési přechodné období. Už v roce 2012 má být mezní hranice stanovena na 63 let, s tím že ženy půjdou do penze dřív podle počtu dětí.

"Lidé žijí v iluzi o očekávání, co jim penzijní reforma může přinést z hlediska poskytované výše důchodu, z hlediska odchodu věku do důchodu, z hlediska zadlužení veřejných financí," připomíná hlavní úskalí reformy Vladimír Bezděk, jehož expertní tým porovnával záměry politických stran.

V nejbližší době sice žádné drama nehrozí, analytik společnosti Patria On-line David Marek si přesto myslí, že reforma tu měla být už dávno. "Pokles populace a stárnutí české populace vedou k tomu, že dlouhodobě bude současný průběžně financovaný penzijní systém neudržitelný a bude generovat stále větší a deficity," míní Marek.

Zatím se politici dohodly na hrubých obrysech reformy. Vedle takzvaného státního důchodu každého z nás čeká šetření na penzi. Zároveň by měl vzniknout jakýsi rezervní fond, do kterého půjdou státní peníze a nejspíš i prostředky z privatizace.

Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme