Reforma penzí ještě ‚uvařená‘ není, říká poslanec Doktor

K debatě o důchodové reformě se nevracíme. V debatě pokračujeme, zdůraznil poslanec za ODS a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Michal Doktor. Reagoval tak na včerejší zprávy o tom, že se koalice po kritice sociálních demokratů i prezidenta Václava Klause vrátí k projednání důchodové reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senior, důchodce, odpočinek

senior, důchodce, odpočinek | Foto: Free Stock Photos

Podle Doktora ale debata nad reformou penzí ještě uzavřená nebyla a koalice měla v plánu o ní dál živě diskutovat. „Dokument byl vždy živý a živý zůstane do závěrečného hlasování. Koneckonců u nás v Čechách se říká, že nic se nejí tak horké, jako se uvaří. A zdůrazňuji, že tady ještě nebylo ani uvařeno,“ řekl poslanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec za ODS a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Michal Doktor ve Světě o deváté.

Návrh důchodové reformy tento týden ostře zkritizoval Václav Klaus, který vládě vytýká, že spojuje téma sjednocení sazeb DPH s důchodovou reformou. Podle něj nejde o sjednocení, ale zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty.

Jeho kritiku včera přivítal i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „My od začátku tvrdíme, že tento způsob spojení úpravy DPH s penzijní reformou je vadný. Jestliže chceme založit reformu, která je tady na dvacet, třicet let, tak je třeba hledat dohodu a kompromis,“ poznamenal Zaorálek.

Shoda se bude hledat

Zaorálek dodal, že není pravda, že je nutné spěchat a současně vyzval vládní koalici k jednání o důchodové reformě a s ní spojeném navýšení daně z přidané hodnoty. Podle levicové opozice jde o daň nejnespravedlivější.

„Ani debata o sjednocení sazby DPH, respektive jaká definitivní sazba bude, kterou se DPH bude spravovat a vybírat, ještě není uzavřená. To všechno jsou pracovní živé dokumenty a nad nimi se shoda bude teprve hledat,“ opáčil Doktor. ČSSD ale podle něj není partner pro debatu, protože třináct let o reformě penzí mlčí.

Zároveň zkritizoval postup poslanců Věcí veřejných, kteří podle jeho slov vynesli pracovní dokumenty svým spřáteleným novinářům a rozpoutali mediální šílenství. „To je postup malých dětí, můžu ho kritizovat, pláči nad ním. Sklízíme z části výsledky jejich postupu, ale říkám, že v závěru bude překonán úplně jinou dohodou,“ uzavřel Michal Doktor.

K návrhu důchodové reformy se včera také vyjádřil středočeských hejtman a poslanec za ČSSD David Rath. Prohlásil, že pokud se sociální demokracie dostane k moci, znárodnila by úspory v soukromých penzijních fondech. Místopředseda strany Zdeněk Škromach toto vyjádření zmírnil, když uvedl, že považuje podobné úvahy za předčasné.

Ladislav Dvořák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme