Reforma připraví o práci třicet tisíc státních zaměstnanců

Výpověď může v příštích třech letech čekat 30 tisíc státních zaměstnanců. Propouštění se v rámci reformy veřejných financí přitom nebude týkat jen úředníků. Čeká i další profese ze státních úřadů, nevyhne se například ani učitelům. Každý resort musí každoročně propustit okolo dvou procent z celkového počtu lidí, které zaměstnává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

Jenom ministerských úředníků je o třetinu více než před šesti lety. Podobné je to i jinde. "Výdaje státního rozpočtu na platy pracovníků ve státních službách představují pětinu výdajů státního rozpočtu," zdůvodňuje chystané velké propouštění Jaroslav Dědič z ministerstva financí.

Jednoduše to ale nepůjde. Například ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach chce naopak stovky nových lidí přijmout. "Požadujeme zvýšení počtu zaměstnanců na úřadech práce," potvrzuje Škromachova mluvčí Kateřina Prejdová.

Ve vládě tak leze čekat kvůli chystanému propouštění velký boj. Někde by mohli propustit víc lidí, navrhuje ministerstvo financí. "Například mezi učiteli vzhledem k ne tolik početným ročníkům v současné době," dodává mluvčí Dědič.

Odbory už teď varují: vláda s námi musí všechno dopodrobna projednat. "Samozřejmě, oni to mají dokonce jako povinnost," upozorňuje šéfka odborového svazu státních organizací Alena Vondrová.

Opozice přitom hodlá požadovat ještě větší propouštění, a to hlavně úředníků. "Zejména na ministerstvech," říká místopředseda hospodářského výboru sněmovny Martin Říman z ODS.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme