Reforma veřejných financí se odborům moc nezamlouvá

Odbory mají vážné výhrady k plánované reformě veřejných financí. Nelíbí se jim, že vláda hodlá seškrtat výdaje, aniž by zkontrolovala příjmovou stránku rozpočtu. "Pokud skutečně nenabudeme přesvědčení, že to je spravedlivé řešení těch našich společných problémů, tak bychom se proti takové reformě museli postavit," varuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Štěch

Milan Štěch | Foto: ČMKOS

Šéfovi naší největší odborové centrály se nelíbí například zvýhodňování osob samostatně výdělečně činných a změna důchodové politiky. Prodloužení hranice na 63 let je prý nepřípustné. "Problematiku důchodového věku řeší celá řada zemí, ale v poslední době to hodně zemí řeší na bázi flexibilního odchodu do penze, protože ne každý je fyzicky a psychicky v takové kondici, aby mohl třeba do tohoto věku pracovat."

Místo těchto úvah by se vláda podle odborů měla zaměřit na oblasti, ze kterých může mít peníze prakticky ihned. "Do nebe volající je problematika stánkového prodeje, a myslím si, že už je velká shoda i v podnikatelském sektoru na zavedení registračních pokladen," říká Milan Štěch.

Chybějící peníze by se podle odborářů daly získat také z prodeje alkoholu - v řadě obchodů se totiž prodává za nižší cenu, než je jeho daň. S komplexnějším hodnocením vládních záměrů odboráři vyčkají do příštího týdne.

Dušan Valenta, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme