České dráhy nemusí vrátit státu sedm miliard. Žalobu RegioJetu zamítl soud

Městský soud v Praze ve středu zamítl žalobu společnosti RegioJet na České dráhy kvůli údajné nedovolené státní podpoře. Firma žádala vrácení více než sedmi miliard korun státu, které státní dopravce dostal v roce 2008 za převod majetku na Správu železniční dopravní cesty. Sdělila to mluvčí městského soudu Markéta Puci. Rozhodnutí je nepravomocné, RegioJet se může odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah.

Vlak Českých drah. | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: iROZHLAS.cz

V roce 2008 dráhy na správce kolejí převáděly majetek a činnosti související s údržbou železničních tratí. V souhrnu byly označovány jako tzv. mrtvá dopravní cesta. Šlo zejména o vozidla určená k opravám kolejí, budovy sloužící jako zázemí, depa, dílny nebo administrativní objekty. Dráhy tehdy od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) dostaly celkem 12 miliard korun.

Železniční byznys: České dráhy mají zájem o RegioJet a Leo Express

Číst článek

RegioJet obchod od začátku kritizoval, podle společnosti tehdy strany zvolily špatný způsob ocenění převáděného majetku a výsledná částka byla výrazně nadhodnocena. Podle posudků dopravce měl majetek hodnotu necelých pěti miliard korun.

RegioJet proto obchod označoval jako nedovolenou veřejnou podporu, která by mohla dráhy proti konkurenci zvýhodnit například při nákupu nových vlaků. Společnost podnikatele Radima Jančury požadovala vrácení většiny z částky 12 miliard korun.

Žalovaní, kterými vedle státního dopravce byly SŽDC a ministerstvo dopravy, argumentaci Regiojetu odmítli.

„Od počátku jsme byli přesvědčeni, že žaloba je zcela nedůvodná a je pro nás velmi pozitivní zprávou, že se s těmito tvrzeními ztotožnil též Městský soud v Praze,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Muž bombovými útoky vydíral RegioJet i Leo Express, dostal osm let

Číst článek

Podle mluvčího RegioJetu Aleše Ondrůje soud žalobu zamítl z procesních důvodů, protože v případu již uplynula desetiletá lhůta, po kterou se podle RegioJetu mohl soud věcí zabývat. „Soud nijak nezpochybnil náš názor na to, že se jednalo o nedovolenou veřejnou podporu,“ dodal. Neuvedl, jaký bude další postup společnosti v tomto sporu.

Spor trval téměř čtyři roky, RegioJet žalobu podal v dubnu 2015. Ještě předtím společnost podala ve stejné věci stížnost k Evropské komisi, která v roce 2012 šetření zastavila s tím, že pro pokračování šetření nedostala dostatek informací.

RegioJet vede v současnosti s Českými drahami i další soudní spor, který se týká údajného zneužití dominantního postavení státního dopravce na trati Praha-Ostrava. Ve stejné věci se s dráhami soudí Leo Express.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme