První vstup na kapitálový trh. RegioJet prodal zajištěné dluhopisy za 921 milionů korun

Soukromý dopravce RegioJet prodal emisi svých zajištěných dluhopisů ve výši 921 milionů korun se splatností pět let. Pro RegioJet jde o první vstup na kapitálový trh a první emisi dluhopisů. Jedná se o šestiměsíční pohyblivý kupon s výnosem čtyři procenta nad sazbou PRIBOR, kterou zveřejňuje Česká národní banka.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

RegioJet, Hlavní nádraží

Soukromý dopravce RegioJet prodal emisi svých zajištěných dluhopisů ve výši 921 milionů korun se splatností pět let (ilustrační snímek) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Získané peníze dopravce použije na nákup vlaků pro další rozvoj železniční dopravy a část použije na refinancování současných bankovních úvěrů, což znamená zlevnění financování, uvedl v tiskové zprávě mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

‚Je problém najít odpovídající zaměstnance.‘ RegioJet zruší u části autobusových linek služby stevardů

Číst článek

Manažerem dluhopisové emise je Česká spořitelna, která působí jako zajišťovací a platební agent. Dluhopisy si koupili institucionální i privátní klienti. „Zájem předčil naše očekávání,“ uvedl finanční ředitel Petr Kohoutek.

Dopravce po loňském zisku 102 milionů korun očekává letos růst zisku z vlakové dopravy. V prvním čtvrtletí činil hrubý zisk 18 milionů.

Investice v miliardách

Společnost chce v nejbližších letech investovat několik miliard korun do nákupu lokomotiv i vagónů a do modernizace již provozovaných. Vagónů chce koupit až 100. „Předpokládané finanční vypořádání transakce je 26. června a emise bude obchodovaná na pražské burze,“ uvedl Ondrůj.

RegioJet dosud provozuje vlaky na komerční riziko na linkách z Prahy na Ostravsko a severním Slovenskem a z Prahy přes Brno do Bratislavy a Vídně. Od letošního prosince začne jezdit v závazku veřejné služby z Brna do Bohumína a také na některých osobních vlacích v Ústeckém kraji. Na Slovensku jezdí v závazku veřejné služby z Bratislavy do Komárna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme