ČEZ nebo České dráhy zřejmě budou muset zveřejňovat smlouvy v registru, poslanci odhlasovali změny

Energetická společnost ČEZ a některé další firmy s většinovou účastí státu, krajů a obcí zřejmě přijdou o výjimky z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru. Podle novely, kterou v pátek schválila sněmovna, by se na ně ale vztahoval mírnější režim, jako má například národní podnik Budějovický Budvar. Návrh ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třicet senátorů navrhlo Ústavnímu soudu zrušení registru smluv.

Registr smluv je přístupný online. (Ilustrační snímek) | Zdroj: Fotobanka Smartmockups.com

Původní pirátskou předlohu dolní komora celkově upravila podle pozměňovacího návrhu Adama Kalouse z hnutí ANO. Návrh ruší výjimku ze zveřejňování smluv například pro státní nebo polostátní firmy, jejichž cenné papíry se obchodují na burze. Tyto společnosti by ale nemusely zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. Kalous uvedl, že půjde také o České dráhy, Čepro, ČD Cargo nebo Pražskou plynárenskou.

Už zavedený mírnější režim míří obecně na firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Piráti naopak chtěli svou novelou tento změkčený režim zcela zrušit.

Zákon o registru smluv platí. Ústavní soud nevyhověl skupině senátorů, která ho chtěla zrušit

Číst článek

Státní podniky spadající pod ministerstvo obrany podle další Kalousovy schválené úpravy nově nebudou muset zveřejňovat smlouvy, které se týkají zajišťování obrany Česka. Nadále ale bude možné žádat o tyto smlouvy podle zákona o svobodném přístupu k informacím, jejich úplně znepřístupnění dolní komora zamítla.

Na 30 pozměňovacích návrhů

Pirátští poslanci původně chtěli novelou rozšířit informační zákon tak, aby pod něj spadaly společnosti s většinovým nebo rozhodujícím vlivem státu, krajů a obcí. Zápis o této skutečnosti by byl přístupný ve veřejném rejstříku. Sněmovna tuto část předlohy na návrh Jana Bartoška (KDU-ČSL) vyškrtla.

K pirátské novele se sešly tři desítky pozměňovacích návrhů, některé se kryly. Komunisté neprosadili vrácení celé předlohy do druhého čtení k novému projednání, požadavek zdůvodňovali nejasnostmi kolem navrhovaných úprav.

Upravenou novelu Sněmovna schválila hlasy 113 ze 177 přítomných poslanců. Podpořili ji zákonodárci ANO, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a většina sociálních demokratů. Proti hlasovalo 47 poslanců z řad ODS, SPD a KSČM.

Protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu pokládá konec výjimky za pozitivní posun a narovnání podmínek v sektoru státních firem. „I mocný ČEZ bude nyní muset zveřejňovat aspoň některé smlouvy a naplňovat tak určitý standard transparentnosti. Zároveň však není důvod k obavám z konkurence, jelikož ČEZ nebude muset zveřejňovat běžné obchodní smlouvy, což se například u Budvaru ukázalo jako přiměřené,“ sdělil v tiskové zprávě vedoucí iniciativy Josef Karlický.

Pro zrušení výjimek hlasovalo 113 poslanců a návrh je přijat. #RegistrSmluv bude #BezVyjimek 😎

Děkujeme poslancům! 😉

11:08 – 08. 03. 2019

5 22

Výjimku mířící na ČEZ schválili zákonodárci v minulém volebním období už v původním návrhu zákona o registru smluv. Piráti poukazují na to, že ustanovení využily například i České dráhy a další společnosti, které vydaly dluhopisy. Nezveřejňují se tedy podle nich smlouvy v řádech miliard korun ročně.

Zákon o registru smluv se vztahuje například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od předloňského července platí, že nezveřejněná smlouva není platná. Ústavní soud nedávno zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona jako celku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme