Registrační pokladny budou od roku 2007?

Od roku 2007 by měly být v Česku zavedeny registrační pokladny s fiskální pamětí. Návrh s tímto termínem účinnosti zákona prosadili v rozpočtovém výboru poslanci ČSSD a KSČM. Termín se ale nelíbí křesťanským demokratům, zatímco občanští demokraté se zaváděním těchto pokladen zásadně nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

registrační pokladna

registrační pokladna | Foto: VS Computer Systems

"Já byl přesvědčen, že jsme se dohodli na datu 1. 1. 2008, poslední dobou sociální demokracie toto datum zpochybňuje," říká šéf KDU-ČSL a předseda rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Kalousek. Lidovci prosazují pozdější účinnost zákona kvůli tomu, aby podnikatelé a živnostníci měli čas se na zavedení nových pokladen připravit.

Fiskální paměť dokumentuje všechny operace pokladny. Přístup k ní by měli jen kontroloři finančních úřadů. Falšování údajů a krácení tržeb by tak bylo obtížnější. Ministerstvo financí si od registračních pokladen slibuje omezení šedé ekonomiky a snížení daňových úniků.

Tomu ale nevěří opoziční ODS. Podle jejich místopředsedy rozpočtového výboru Martina Kocourka jde jen o další krok vlády, který zatíží drobné podnikatele. "Výhodné je to pouze pro výrobce pokladen a dodavatele autorizovaného softwaru, kterého bude vybírat ministerstvo financí - jinak to žádnou výhodu nemá."

Před zavedením registračních pokladen s fiskální pamětí varují i spotřební družstva, protože pořízení jedné takové pokladny může stát až 60 tisíc korun. Místopředseda Svazu českých a moravských výrobních družstev Josef Hanuša je pro mírnější řešení. "Nám vadí, když jsou to registrační pokladny, které jsou zbytečně komplikované a drahé, a tím způsobují provozní a investiční problémy."

O zákonu, ale i o částkách, za které se mají registrační pokladny s fiskální pamětí pořizovat, budou poslanci jednat příští týden.

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme