Registrační pokladny by měly být zavedeny od roku 2007

Registrační pokladny s fiskální pamětí by měly být zavedeny od ledna roku 2007. Přes odpor poslanců ODS o tom v úterý rozhodla sněmovna, když přehlasovala i zamítavé stanovisko senátu k této předloze. Jak většina senátorů, tak občanští demokraté se obávají, že norma příliš finančně zatíží drobné živnostníky a povede k jejich likvidaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

registrační pokladna

registrační pokladna

To ale odmítá ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD, který už připravuje pro ty, kteří si pokladny pořídí, daňové úlevy v novele zákona o dani z příjmů. "Nemělo by dojít k tomu, že by živnostníci museli výrazně doplácet na pořízení registračních pokladen. Já si od nich především slibuji určitou daňovou spravedlnost, protože řada podnikatelů pokladny má, zatímco jiní podnikatelé, kteří podnikají ve stejných oborech, pokladny nemají a ani nevystavují žádné doklady zákazníkům či klientům. Domnívám se, že dojde ke zlepšení podmínek pro výběr daně a omezí se daňové úniky v oblasti daně z příjmů a daně z přidané hodnoty," řekl Sobotka.

ODS každopádně trvá na tom, že v případě volebního úspěchu v příštím volebním období pokladny zruší. Českému rozhlasu to potvrdil šéf poslanců nejsilnější opoziční strany Vlastimil Tlustý.

"Ten zákon je naprosto nefunkční, nemůže přinést vůbec nic, kromě zvýšených nákladů a likvidace živnostníků. My jsme slíbili, že pokud dostaneme od voličů v příštích volbách dostatek podpory, že jedna z prvních věcí, kterou uděláme je navrhnutí zrušení tohoto zákona. Jeho účinnost je až 1. ledna roku 2007 a tím pádem na tento krok ještě zbývá prostor," prohlásil Tlustý.

Poslanecká sněmovna navíc potvrdila zákaz zaměstnávat živnostníky na práce, které mohou vykonávat zaměstnanci. Přehlasovala tím Senát, který chtěl takzvaný "švarcsystém" povolit. Předloha nyní putuje k prezidentovi.

Milada Richterová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme