Regulace bank v USA ovlivní zisky málo, říká makléř

Americká banka JP Morgan vykázala ve druhém čtvrtletí čistý zisk na úrovni 4,8 miliardy dolarů, což je o 76 procent více než ve stejném období před rokem. Trh tím přesto neohromila. Podle respektovaného analytika společnosti Rochdale Securities Dicka Boveho proto, že banka pouze převedla peníze z rezerv do zisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

U dalších finančních institucí, které své výsledky budou nahlašovat v příštích několika dnech, pak čeká něco podobného.

Uznávaný britský list Financial Times po zveřejnění výsledků JP Morgan prohlásil, že se ozdravný proces amerického finančního sektoru zastavil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Makléř společnosti Fio David Brzek mluvil na Rádiu Česko

„Já bych to tak neviděl. Proběhla první fáze ozdravného procesu, ale k úplnému zastavení nedojde. Minimálně s tím, jak se včera schválená regulatorní opatření budou implementovat do praxe, tak proces ozdravení bude dále pokračovat,“ předpověděl makléř společnosti Fio David Brzek.

Financial Times i Dick Bove čekají, že i další banky budou hlásit na první pohled impozantní výsledky, za kterými ale na ten druhý budou patrné hrátky s čísly.

„S tím se dá souhlasit. Pokud se podíváme o několik kvartálů zpátky, tak to bylo opravdu často o hrátkách s čísly. Podstatný zisk byl dán právě převedením z rezerv. Pokud se podíváme na tvrdá business data, tak výnosy společnosti už několikátým kvartálem oslabují. Je tedy vidět, že ta aktivita není až tak úspěšná,“ pokračoval Brzek.

Brzek: Žádná překvapení neočekávám

Akcie Bank of America a Citigroup před dnešním zveřejněním výsledků oslabily. Trh totiž čeká slušné, ale nikterak překvapivé zisky zajištěné zejména prodejem aktiv.

„Obě banky jsou trochu odlišné. Business mají malinko jiný, nekladou takový důraz na obchodování, jsou spíš klasickými finančními ústavy. Tendence se částečně z výsledků GP Morgan dají odečíst. Kromě výnosů z prodeje aktiv uvidíme rovněž poklesy v tvorbě opravných položek, které se mohou pozitivně projevit na hospodaření firem,“ očekává makléř společnosti Fio.

Banka Goldman Sachs včera výrazně posílila, když si připsala 4,5 procenta. Otázkou nyní je, zda se dají očekávat další podobná překvapení.

„Goldman Sachs jsou ještě více než GP Morgan zaměřeni naobchodování a výnosy z aktivit na trhu a právě u GP Morgan to byla nejslabší část výsledků. Nějaké překvapení, a to ani u Goldman Sachs, bych nečekal,“ řekl Brzek.

Zisky a tím zprostředkovaně i akcie bank by mohla brzdit Bílým domem připravená regulace finančního sektoru, která včera prošla americkým Senátem.

„Zisky určitě ovlivněné budou, ale výraznější brzdu bych v tom neviděl. Podoba schválené reformy není tak přísná, jak se původně obávali. V průběhu procesu schvalování došlo k určitému otupění nejproblematičtějších oblastí,“ dodal makléř.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme