Regulace bankovního sektoru v USA jde do dalšího kola

Snahy o zpřísnění regulace amerického bankovního sektoru jdou do dalšího kola. Republikáni a demokraté se až dosud nedokázali na podobě zákona dohodnout. Proto se šéf Bankovní komise Senátu Christopher Dodd pokusí přetrvávající pat rozetnout vlastním návrhem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Návrh, který by měl změnit pravidla hry nejvíce od Velké deprese ve třicátých letech minulého století, představí Dodd právě dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

O regulaci bank hovořili na Rádiu Česko Petr Dvořák z VŠE v Praze a analytik BH Securities Kamil Bednář

Změny očekává i děkan Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák, otázkou však podle něj zůstává, jak bude výsledná regulace vypadat.

“Je těžké nastavit regulaci tak, aby předcházela možným excesům na trhu, ke kterým musí dojít. Nicméně pokud bych měl já říct, kde vidím problémy, tak byly hlavně u toho, že došlo k velké koncentraci velmi rizikových instrumentů u malého počtu institucí, které navzájem byly propojeny,“ míní Dvořák.

V Americe se uvažuje o významném omezení obchodování s některými finančními nástroji, například s credit default swaps. „Určitě by se nemělo jít cestou je bankám zakázat, ale spíš lépe reagovat na rizika těchto instrumentů v regulaci,“ podotkl Dvořák.

Finanční trhy regulaci odmítají

Jednání o regulaci bank v USA nadále sledují i finanční trhy, jak ale podotkl analytik makléřské společnosti BH Securities Kamil Bednář, v tuto chvíli na zprávy z Washingtonu prakticky nereagují.

“Obchodníci ví, že i když se o regulaci mluví, tak od slov k reálným krokům či k zákonům je ještě hodně daleko,“ uvedl Bednář.

Investoři se podle něj staví jednoznačně proti regulaci. „Mohu chápat, že se politici snaží omezit rizika, ale je třeba si uvědomit, že na kapitálových trzích rizika zkrátka existují a investoři je podstupují v očekávání výnosu. Když se budeme snažit omezit rizika, tak tím trh v podstatě zabíjíme,“ zdůraznil analytik.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme