Regulace platů bankéřů 'není řešením'

Dvacítka globálních hospodářských velmocí se chystá regulovat platy bankéřů. Namísto stropů ale zřejmě odsouhlasí pravidla, podle kterých by odměna byla více provázána s kvalitou a úspěchem odvedené práce. To by mělo zajistit větší zodpovědnost za provedené kroky, a to i ve středně a dlouhodobém výhledu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit G20 v Pittsburghu. Americký prezident Barack Obama s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem

Summit G20 v Pittsburghu. Americký prezident Barack Obama s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem | Foto: AFP

Podle analytika společnosti Patria Davida Marka je ale zásadní chybou G20 zaměřit se zejména na platy bankéřů a regulaci finančního sektoru nechat ustoupit do pozadí:

"Myslím si, že to je populismus politiků. V řadě zemí politici poztráceli kvůli finanční krizi důvěru voličů a nyní se tento ztracený kapitál snaží dohnat populistickými gesty, jako je například regulace odměn v bankovnictví."

Přehrát

00:00 / 00:00

O Summit G20 v Pittsburghu mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria David Marek.

Hlavním problémem, proč se politici nedokážou dohodnout na opatřeních, která by působila jako prevence proti další krizi, je podle analytika v tom, že některé země žádné řešení nemají:

"Problém je v tom, že se ve skutečnosti užitečné kroky snaží nalézt pouze Velká Británie a Spojené státy americké. Ostatní země tak trochu tápají. Nejdůležitější navíc stejně bude řešení krize na úrovni států."

I přesto si však Marek myslí, že je dobře, že platforma G20 existuje: "Minimálně země, které jsou aktivní a zkušenější mohou inspirovat ostatní."

Řešením je zefektivnění regulaci bankovních služeb

A co by podle analytika společnosti Patria globální scéně nejvíce prospělo? "Určitě by bylo užitečné vést diskuzi, kdy a jak pokračovat ve stimulační měnové i fiskální politice a kdy z ní ustoupit. To bude zásadní jak pro ekonomický vývoj, tak pro finanční trhy," míní Marek.

"Z dlouhodobějšího pohledu by se měla G20 zaměřit na zefektivnění regulace bankovních služeb. A není to opravdu o odměnách. To by si měli zajistit akcionáři. Daleko důležitější je věnovat se přiměřenému kapitálu finančních institucí," vysvětluje analytik.

Největší hrozbou je podle něj naopak návrat k praktikám protekcionismu. To si nejspíš uvědomili i politici a agentura Reuters už přinesla informace o tom, že země G20 budou proti hospodářskému protekcionismu společně bojovat. Podle agentury to vyplývá z předběžného textu společného komuniké.

Navrhovatelé změn také chtějí, aby i finanční instituce upustily od orientace na okamžitý, krátkodobý zisk.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme