Regulace trhů se bude zřejmě více utužovat

France Télécom by měl vrátit 1,1 miliardy eur, které do něj napumpoval prostřednictvím daňových odpustků stát. Rozhodl tak soud první instance v Lucembursku, který potvrdil rozhodnutí evropských dozorčích orgánů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance - ilustrační foto

Finance - ilustrační foto | Foto: Archiv

Ty si tím připsaly další úspěch ve svém stále agresivnějším tažení proti prohřeškům proti férové hospodářské soutěži. Do něj patří i razie v domácím ČEZu nebo nedávno udělené miliardové pokuty americkým společnostem Microsoft a Intel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nezávislá ekonomka Michaela Ševčíková a analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz hovoří o evropských dozorčích orgánech.

France Télécom se ještě může odvolat k nejvyššímu soudu. Přesto je včerejší rozhodnutí významným signálem.

"Pro trh tato zpráva nepatří k pozitivním. Bezprostřední reakce proto může být negativní. Na druhou stranu pokuta představuje jen zlomek ročních tržeb. Kromě toho se tato kauza táhne delší dobu a společnosti, když hrozí nějaká sankce, si vytvářejí rezervy," řekl analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Podle nezávislé ekonomky Michaely Ševčíkové zatím není znám dopad přínosů zásahů evropských dozorců. "Je to spíše otázka psychologická, jde o jakési strašení. Určitě tu ale bude do budoucna snaha ještě více utužovat regulaci. Existuje podezření, že budou ještě složitější, a tím pádem méně průhledné," upozornila Ševčíková.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme