Regulační úřad popřel, že by vláda zasahovala do jeho rozhodování

Premiér Jiří Paroubek proti sobě pohněval Energetický regulační úřad. Prezentoval totiž informace o zdražení plynu a elektřiny jako výsledek vzájemného jednání mezi ním, ministrem průmyslu Milanem Urbanem a předsedou Energetického regulačního úřadu Josefem Fiřtem. Píšou to sobotní Lidové noviny s tím, že regulační úřad musí být při určování cen energií zcela nezávislý, a vláda by proto do jeho rozhodování neměla zasahovat. Josef Fiřt ale Radiožurnálu řekl, že nezávislost jeho úřadu rozhodně ohrožena nebyla, protože vláda se o žádnou intervenci ani nesnažila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Energetický regulační úřad

Energetický regulační úřad | Foto: Energetický regulační úřad

Premiér Jiří Paroubek odmítl celý spor komentovat, předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt ale potvrdil, že se jednalo pouze o informativní schůzku, o kterou premiéra sám požádal.

"Protože tak, jak byl zaznamenán vývoj cen a jak jsme dostali podklady od plynárenských společností, jedná se o poměrně velký nárůst cen pro čtvrtý kvartál. Z tohoto důvodu jsem považoval za vhodné, aby jak pan ministr Urban, tak pan premiér znali ten současný stav, byli s ním seznámeni a dozvěděli se to dříve než z novin."

Během setkání podle něj k žádným diskusím o možné výši zdražení nedošlo. "Ze strany pana premiéra jsem nebyl k ničemu tlačen, akorát jsme diskutovali o tom, co je příčinou zdražení a jaký to bude mít dopad na občany."

Předběžně by měl letos plyn podražit o 16 až 18 procent, tento předpoklad se však může ještě změnit. "Přesný procentní nárůst budeme znát následující týden," doplnil šéf Energetického regulačního úřadu.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové se ale dá výrazné zdražení plynu očekávat, protože tomu nasvědčují všechny důležité ekonomické ukazatele. "V tomto roce velice výrazně podražily energie na světových trzích, a tím pádem je nezbytné, aby se toto podražení na světových trzích promítlo i do cen pro domácnosti."

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme