Regulované nájemné končí, někde nájemníci zaplatí až dvojnásobek

Přes 400 tisíc domácností v nájemních bytech se musí připravit na to, že za bydlení budou od roku 2011 platit víc. Stát totiž spustí první vlnu deregulace a v některých částech Česka může výše nájmu narůst o víc než sto procent. Na šok se podle odborníků musí připravit zejména obyvatelé na severu Čech a Moravy. Tam se totiž částka může zvýšit o víc než sto procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Tomáš Adamec

Majitelé domů se nově musí na nájmech s lidmi dohodnout. Není však jasné, jakým způsobem ceny narovnávat a proto se očekává, že budou rozhodovat soudy.

„Pokud se nedohodnou, tak doporučuji nájemníkům platit nájemné alespoň ve stávající výši. Na druhou stranu by se nájemník měl snažit dohodnout, protože soud mu pak v případě, že přizná právo na straně pronajímatele, může zpětně určit doplatit ušlé nájemné,“ doporučil v Ozvěnách dne náměstek ministra pro místní rozvoj, Miroslav Kalous.

Přehrát

00:00 / 00:00

O deregulaci nájemného v Ozvěnách dne diskutovali čestný předseda Sdružení nájemníků a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček a náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Dodal, že ministerstvo v této souvislosti předložilo vládě a sněmovně k projednání novelu občanského zákona, která zpřesňuje pravidla chování mezi vlastníkem bytu a nájemcem.

Jak má být nová výše nájemného stanovena, ale není zákonem upraveno. Je to na dohodě mezi vlastníkem nemovitosti a nájemcem. Čestný předseda Sdružení nájemníků a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček upozornil, že výpočty budou problematické.

„Nájemníkům zejména vadí to, že není jasné, co se stane, když nedojde k dohodě mezi vlastníkem a nájemcem. Respektive je to jasné způsobem, který je pro nájemníky naprosto nepřijatelný. A to je to, že budou rozhodovat soudy podle nájmu, který je v místě obvyklý. A ministerstvo definuje tu místní obvyklost tak, že určí nájem, za který lze ten byt pronajmout,“ uvedl.

Podle Křečka by měl existovat zákon o místně obvyklém nájemném. „Který by vycházel ze všech nájmů, které se v té obci platí a za určitých podmínek zvyšovat. Protože není vůbec jasné na jakou výši soud půjde, ale také kolikrát to bude zvyšovat. V jiných státech to je zákonem upraveno,“ dodal.

Počet domácností, které na vyšší nájmy nedosáhnou, nikdo nezná

Kalous připomněl, že v ČR je 4,6 milionů bytů, z toho je 900 tisíc bytů nájemních a z toho 700 tisíc bytů podléhá regulaci nájemného. A jak se Kalous i Křeček shodli, nikdo přesně neví, kolik lidí bude mít po deregulaci problém platit nájemné.

„V ČR podle mě není nikdo, kdo by byl schopen definovat, jak velká množina lidí po proběhlé deregulaci bude mít problém s placením nájemného, že bude muset hledat pomoc u státu,“ uvedl Kalous.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme