Regulované nájemné podraží v červenci až o sedm procent

I po novém roce zůstane nájemné v bytech s regulovaným nájemným stejné jako dnes. Ke změně dojde až v polovině roku. Vyplývá to z cenového výměru ministerstva financí, kterým se řeší právní vakuum po zrušení vyhlášky o nájemném. Podle náměstka ministra financí Jaroslava Šulce se od července promítnou do nájemného náklady za zateplení a počítat se bude jinak například podlahová plocha bytu. Nájemné by mělo vzrůst maximálně o 5 až 7 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

byt

byt | Foto: Jan Rosenauer

Samotné zvýšení regulovaného nájemného považuje za přijatelné Sdružení nájemníků České republiky. Jak ale potrdil jeho místopředseda Milan Taraba, kritice sdružení čelí postup ministerstva, kterým určilo stanovení výše regulovaného nájemného cenovým výměrem. "My bychom daleko raději uvítali zákon, který bohužel sněmovnou neprošel, a považuji to za od hlasujících za nezodpovědnost," uvedl pro Radiožurnál Tabara.

Velmi kritičtí jsou ke zvýšení regulovaného nájemného členové Občanského sdružení majitelů domů. Jejich stanovisko tlumočil místopředseda sdružení Libor Delin. "Ministerstvo financí v podstatě opsalo protiústavní vyhlášku a dalo jí jen jiný název. Následkem toho je tento cenový výměr opět v rozporu se základní listinou práv a svobod, ústavou a mezinárodními pakty," domnívá se Delin. Zvýšení o 5 až sedm procent, které ministerstvo financí deklaruje, podle něj není žádnou deregulací, ale pouze valorizací této ceny v úrovni stavebních prací, a na reálné ceně nájemného nic nemění. "Pochopitelně tento cenový výměr bude napadnut ústavní stížností podanou k Ústavnímu soudu," dodal.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme