Investice do reklamy rostou v Česku už čtvrtým rokem v řadě. Loni nejvíce utratily Alza, Kaufland a Lidl

Objem zadávané reklamy loni v Česku stoupl o šest procent na 119 miliard korun. A růst by měl pokračovat i v letošním roce. Pro úspěšné reklamy ale platí jasná pravidla a firmy navíc musí do velkých kampaní investovat částky až v řádu stovek milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televize, dálkový ovladač, ovládání, vysílání, přepínání programů, kanálů (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: Anna Jadrná

Vánoční reklamu na Kofolu vídají Češi před svátky už šestnáct let, a to bez velkých změn. Podle Jana Binara, prezidenta Asociace komunikačních agentur a výkonného ředitele společnosti McCann Praha, splňuje tento spot všechny předpoklady, aby byl úspěšný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investice do reklamy rostou v Česku už čtvrtým rokem v řadě. Loni nejvíce utratily Alza, Kaufland a Lidl. Téma pro Barboru Kladivovou

„Nejúspěšnější jsou reklamy, které vyvolávají pozitivní emocionální odezvu. Reklamy, které jsou vidět a jsou založeny na silném příběhu. A je v nich něco ryze českého a rezonuje s lidmi,“ přibližuje pro Radiožurnál.

Naopak jednu z nejagresivnějších reklam má největší tuzemský internetový obchodník Alza, která ve svých reklamách využívá zeleného mluvícího mimozemšťana.

Přestože pozitivní emoce v divácích zřejmě nevzbudí, je snadno zapamatovatelná. A to podle Binara také funguje.

„Určitě je rozpoznatelná, zapamatovatelná a jedinečná, což jsou charakteristiky, které ji předurčují k úspěchu. Osobně věřím, že kdyby se ještě podařilo najít polohu, která bude emocionálně pozitivní, tak by reklama měla ještě větší úspěch,“ popisuje Binar.

Reklamám vládne televize

Právě e-shop Alza.cz loni vydal ze reklamu v Česku nejvíc peněz. Celkem 1,79 miliardy korun, meziročně o 20 procent víc. Dvojka – obchodní řetězec Kaufland – si loni zadal reklamy za více než 1,65 miliardy korun. A v první desítce podle výdajů za reklamu byly loni třeba také společnosti Lidl nebo Sazka.

„Sazka na čtvrtém místě nepatří mezi ty inzerenty, kteří obchodují nebo vyrábějí rychloobrátku. Nevidíte tam žádné bankovní služby ani žádné operátory. Všechno jsou to potraviny nebo multi prodej,“ upřesňuje Marek Hlavica z Asociace komunikačních agentur.

Konec ‚českého Manhattanu‘. Pražský magistrát chce pomocí nových pravidel bojovat s vizuálním smogem

Číst článek

Celkové investice do reklamy v Česku loni dosáhly 119 miliard korun. Podle průzkumu Nielsen Admosphere roste jejich objem už čtvrtým rokem v řadě. A jinak tomu zřejmě nebude ani letos, odhaduje Petr Chajda, prezident Asociace mediálních agentur.

„Neočekávám nějaké výraznější zpomalení, naopak čekám mírný nárůst. Jsem v tomto směru velkým optimistou,“ míní Chajda.

Opravdu velká kampaň, která má šanci zasáhnout široké publikum, vyjde firmy minimálně na 100 milionů korun. Vysoké částky investované do reklamy nesráží ani pomalejší růst ekonomiky.

„Firmy ve zpomalující ekonomice chtějí dál růst, a proto se firmám vyplácí investovat i v době zpomalení,“ vysvětluje Jan Binar.

Reklamám stále vládne televize, která podle asociace zůstane jedničkou i v dalších letech. Nic na tom prý nezmění ani stále rostoucí investice do online reklamy. Spoty v televizi navíc loni zdražily nejvíc ze všech typů reklamy – téměř o desetinu.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme