Rekordních 20 milionů turistů se loni ubytovalo v Česku. Víc než polovina byli cizinci

V českých hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo rekordních 20 milionu turistů, což bylo o 9,1 procenta více než předloni. Zahraničních návštěvníků bylo o 9,2 procenta více a domácích o devět procent. Nejvíce se počet turistů zvýšil v Jihomoravském kraji, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté v Praze

Turisté v Praze (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Návštěvnost v loňském roce byla rekordní. Počet hostů v hotelích, penzionech a podobných zařízeních poprvé přesáhl 20 milionů. To bylo o 1,7 milionu víc než v roce předchozím. Kromě toho byl vloni překonán i rekord v počtu přenocování. Tento ukazatel poprvé překročil hranici 50 milionů," uvedl Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nápor čínských turistů. Jejich počet v zemích Evropské unie se za deset let víc než ztrojnásobil

Číst článek

Do vývoje příjezdového cestovního ruchu se vedle globálních trendů podle CzechTourism promítla hlavně rostoucí popularita Česka jako bezpečné destinace.

„Zejména na asijských trzích hrála významnou roli právě bezpečnostní problematika. Hodnocení České republiky jako velmi bezpečné země vyniklo jako výrazná strategická výhoda ve srovnání s některými konkurenčními destinacemi," uvedla mluvčí agentury Renata Kasalová.

10,2 milionu turistů ze zahraničí

Asociace cestovních kanceláří v komentáři dodala, že pozitivní výsledky vykazují všechny regiony České republiky. Nejvíc se zvýšila návštěvnost v Jihomoravském kraji, a to o 14,6 procenta. „Více než desetiprocentní hranici ve zvýšení příjezdů dosáhly další čtyři kraje, a to Plzeňský, Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský," uvedla asociace.

Vánoční svátky přitahují do Prahy stále víc zahraničních turistů, nejvíc je Němců, Britů a Rusů

Číst článek

Návštěvníků ze zahraničí bylo 10,2 milionu, domácích turistů přijelo 9,9 milionu. Nejvíc cizinců přijelo tradičně z Německa. Počet Němců se meziročně zvýšil o 3,9 procenta na téměř dva miliony. Druhé bylo Slovensko, odkud přijelo 688 000 hostů, kteří se v České republice ubytovali. Ve srovnání s předchozím rokem jich bylo o 7,2 procenta víc. Na třetí příčce se umístilo Polsko, odkud přijelo 578 000 hostů.

Návštěvnost poroste

„Znovu oživující návštěvnost z Ruska vynesla tuto klientelu na čtvrtou pozici s meziročním nárůstem příjezdů o 35,3 procenta. Zvýšený zájem turistů z asijských zemí, z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu, byl patrný v průběhu celého loňského roku a pomalu se k nám začínají vracet také turisté z Ukrajiny," uvedli statistici.

Partner společnosti Deloitte Miroslav Linhart očekává, že počet turistů v příštích letech v Česku dál poroste. „Z pohledu ekonomického přínosu pro Českou republiku je však důležitější než zvyšování počtu turistů důraz na zkvalitňování jejich struktury od spíše levné destinace k bohatší klientele, která bude více utrácet a trávit zde delší pobyt," dodal Linhart.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se počet ubytovaných hostů zvýšil o 7,9 procenta. Zahraničních turistů přibylo 8,1 procenta a domácích 7,7 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme