Rekordně drahá ropa žene vzhůru ceny na pumpách

Ceny pohonných hmot u nás v posledních dnech rychle rostou. Průměrná cena benzínu se teď pohybuje kolem 27 korun za litr, ovšem v některých regionech se mohou řidiči setkat s částkou mnohem vyšší. Například v Praze nejsou výjimkou ceny přesahující 29 korun za litr benzínu. Zdražování pohonných hmot způsobil rekordní růst ceny ropy na světových trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Ceny ropy se momentálně pohybují na historických maximech. Americká lehká ropa dnes dále rostla na nová maxima ve 21leté historii termínového obchodování na newyorské burze a dostala se až na 41,45 dolaru za barel.

Ceny tlačí nahoru jednak spekulativní poptávka a také obavy, že by narušení dodávek z Blízkého východu mohlo zasáhnout světové zásoby paliv. K rapidnímu zdražování vedou podle hlavního ekonoma společnosti CCS Otakara Hevlera i další důvody.

"Hlavním důvodem tohoto vývoje je rostoucí poptávka po benzínu USA, což v období, kdy jsou zásoby benzínu na velmi nízké úrovni, vzbuzuje obavy u obchodníků o plynulost dodávek benzínu na americký trh v průběhu letošní motoristické sezóny," vysvětlil Hevler.

Obavy panují i kvůli teroristickým útokům na ropné terminály v Iráku. Jejich ochrana je tak podle člena irácké prozatímní rady Mufída Jazairiho v zájmu celého mezinárodního společenství. "Je třeba spoléhat na spolupráci všech, nejenom výrobců ropy, ale i představitelů zemí, které konzumují ropu. Tak věc je vážná a potřebuje mezinárodní spolupráci," uvedl Jazairi.

K růstu ceny významně přispívá také rostoucí poptávka po ropě v Číně. Dražší ropa už se ale podle Jiřího Šťastného ze společnosti Colosseum v tuzemských cenách pohonných hmot plně projevila a jejich zdražování by se proto mohlo brzy zastavit.

"Současná cena benzínu i motorové nafty odpovídá situaci na světových trzích s ropou a s českou korunou, tudíž by nemělo dojít k dalšímu markantnímu zdražování, pokud nebude cena ropy pokračovat směrem nahoru," odhaduje Šťastný.

Tato prognóza není nereálná. Podle Otakara Hevlera by ropa v dohledné době dále zdražovat nemusela. Poptávka podle něj není zas o tolik vyšší než nabídka ropy, a ta by se navíc v dohledné době mohla rozšířit. Představitelé kartelu OPEC totiž uvažují o zvýšení těžebních limitů.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme