Rekordně vysoké ceny pohonných hmot ohrožují menší dopravce

Rekordní ceny pohonných hmot dopadají hlavně na menší autodopravce. Natural 95 teď stojí průměrně 38 korun za litr, nafta je zhruba o korunu levnější. Podle mluvčího sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia Martina Felixe hrozí, že české firmy začne vytlačovat levnější zahraniční konkurence. Pomohlo by prý snížení spotřební daně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice - ilustr. foto

Čerpací stanice - ilustr. foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„My to tvrdíme už od té doby, kdy se připravoval Janotův balíček, protože jsme varovali, že když se zvýší spotřební daň z nafty, tak se nevybere víc, protože dopravci budou tuto daň odevzdávat v cizích zemích cizím státům,“ říká Martin Felix, mluvčí sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia a dodává, že tyto předpovědi se naplnily.

Kdyby se snížila spotřební daň, tuzemští autodopravci by podle sdružení ČESMAD opět začali tankovat doma a peníze za spotřební daň by tu utrácely i zahraniční firmy.

Ministr financí Miroslav Kalousek ale opatření znovu odmítl. Domnívá se, že by bylo ekonomicky i rozpočtově nesmyslné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekordně vysoké ceny pohonných hmot postihují zejména menší autodopravce, říká mluvčí sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia Martin Felix

Enormně vysoké ceny pohonných hmot prý doléhají především na menší autodopravce, kterých je v České republice drtivá většina.

Větší firmy na současnou situaci tolik nedoplácejí, protože někdy mají se zákazníky dohodnuté tzv. palivové doložky, na jejichž základě se výsledná cena za dopravu odvíjí od toho, kolik stojí nafta.

Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu je přesvědčený, že zvýšení cen pohonných hmot se dalo očekávat. Na vině je složitá geopolitická situace na Blízkém východě a také třeba v Nigérii, což zásadně ovlivňuje ceny ropy.

Mezi další faktory patří směnné kurzy a zmiňovaná spotřební daň.

Benzin i nafta jsou nejdražší v historii. Natural už někde stojí přes 40 korun

Číst článek

Ceny benzínu a nafty, které stoupají od července, nebudou klesat ani v nejbližších týdnech. Navíc se chystá odstávka asi deseti těžebních věží v Severním moři, což se opět promítne do cen za ropu.

„Je potřeba připomenout, že již jdeme do zimního období od září, a to stoupne poptávka po středních destilátech, topných olejích a motorové naftě. Takže se může stát, že i motorová nafta na rozdíl od cen benzínu, které se mohou uklidnit, by mohla překročit kotované ceny benzínu,“ varuje Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu.

Podle něho vyšší ceny pohonných hmot donutí řidiče jezdit méně nebo si pořídit auto s dieselovým motorem. Domnívá se, že příčinou menší spotřeby je spíše ekonomická situace v České republice.

Jakub Šídlo, Tereza Svobodová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme