Rekordní jackpot v USA získali tři výherci, v přepočtu si rozdělí 40 miliard korun

Rekordní jackpot padl v loterii Powerball ve Spojených státech. Jednu miliardu a 590 milionů dolarů získali tři výherci. V přepočtu na české koruny si rozdělí téměř 40 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Losování loterie Powerball se uskutečnilo ve floridském městě Tallahassee

Losování loterie Powerball se uskutečnilo ve floridském městě Tallahassee | Zdroj: Reuters

Podle agentury Reuters byl jeden z tiketů s vítěznou kombinací čísel prodán v Kalifornii na východním předměstí Los Angeles.

O něco později loterie ohlásila, že vítězná čísla jsou ještě na dalších dvou tiketech: jeden si zakoupil výherce na Floridě, druhý pak ve státě Tennessee.

Podle pravidel americké loterie získají výherci částku 930 milionů dolarů, pokud se rozhodnou vybrat výhru okamžitě a v hotovosti. Na plnou částku přes jednu a půl miliardy mají nárok v případě, že se rozhodnou pro splátky rozložené do 29 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

V USA padl rekordní jackpot, v přepočtu činí 40 miliard korun. Téma pro Jitku Hanžlovou

Suma také podléhá federální dani, většina států USA má navíc ještě státní daň. Podle portálu time.com ji ale bude platit zřejmě jen výherce z Kalifornie, neboť zbylé dva státy příjmy z výhry nedaní.

Obří jackpot se hromadil od loňského listopadu, kdy začal na částce 40 milionů dolarů. Od té doby se uskutečnilo 20 tahů, bank se ale rozbít nepodařilo.

Přestože pravděpodobnost výhry byla podle loterijních statistiků pouze jedna ku 292 milionům, možnost výhry vyvolala v Americe hráčskou horečku a lidé za tikety utráceli často horentní částky.

„Díky tomu, že se seberou velké peníze, tak je možné dávat velké první ceny. Proto také v Americe, která je poměrně velká a zároveň se platí daleko větší částky za loterie, je možné dávat větší první ceny. Je to pro lidi strašně lákavé,“ připomněl Petr Soukup z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Dosud nejvyšší výhru v Powerballu získala v květnu 2013 čtyřiaosmdesátiletá penzistka z Floridy, na kterou čekalo 590,5 milionu dolarů.

Zatím nejvyšší loterijní výhra na území Severní Ameriky padla v březnu 2012. V konkurenční hře Mega Millions bylo v jackpotu 656 milionů dolarů, které si rozdělilo několik výherců. V Evropě ve stejném roce získal jediný výherce francouzské loterie v přepočtu pět a čtvrt miliardy korun.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme