Rekordní koruna utahuje smyčku kolem exportérů

Česká měna nadále posiluje. Odpoledne prolomila hranici 29,30 Kč za euro a nová historicky nejsilnější hodnota činila 29,19 Kč za euro. Uzavírala na 29,22 Kč za euro. Koruna sílí i vůči světově klesajícímu americkému dolaru a rekord od začátku listopadu 1998 posunula na 29,27 Kč za dolar. Páteční obchodování uzavírala na 29,60 Kč za dolar. Právě oslabování dolaru je hlavním důvodem růstu naší měny je pokračující oslabování dolaru. Podle Josefa Kovalovského z ČSOB by však bylo další posilování koruny pro českou ekonomiku nebezpečné. Jak řekl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu, vedlo by to k růstu nezaměstnanosti a k částečnému poklesu našeho exportu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro a koruna

euro a koruna | Foto: Jan Rosenauer

Kovalovský připomněl, že další případné posilování koruny bude záležet na krocích centrální banky, pokud nepřikročí k nějakému výraznějšímu zásahu může to vést k dalšímu posilování. Vyjádřil však názor, že doba je už k intervenci zralá.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kovalovský: Posilování koruny

Zásah České národní banky trh očekával zejména včera, kdy zasedala její bankovní rada. Ta ponechala úrokové sazby nezměněné. Viceguvernér centrální banky Oldřich Dědek ve čtvrtek poznamenal, že intervence jsou účinné pouze tehdy, pokud je trh neočekává. Poslední vývoj kursu však podle něho legitimizuje použití veškerých prostředků.

Kurz koruny v červnu 2002 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Naposledy měnila centrální banka klíčové úrokové sazby na konci dubna, kdy klesly o půl procentního bodu.

Silná koruna je smrtící pro drobné exportéry. Jejich produkce se stává hůře prodejnou a hrozí propouštění pracovníků. Na druhé straně přináší rekordní úroveň české měnové jednotky nizší ceny dovážených surovin, zejména ropy, a pro české turisty levnější zboží i služby za hranicemi vlasti.

Jako reakci na vývoj úrovně koruny založili ve čtvrtek členové takzvané Trutnovské výzvy proti silné koruně Asociaci exportérů. Ta by měla jednat s vládou i dalšími subjekty, které mají vliv na pozici českých podniků na evropském a světovém trhu.

Milan Kopp, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme