Rekordní koruna zabíjí exportéry

Poté co opadly obavy trhu z intervence centrální banky, zdolala česká měna nové rekordy vůči oběma světovým měnám. K euru zpevnila až na 29,37 Kč/EUR, prolomila psychologických 30 Kč za dolar a vytvořila nové maximum 29,85 Kč/USD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Den zakončila koruna na 29,40 Kč/EUR a na 29,90 Kč/USD. Přitom ráno oslabovala v očekávání zásahu České národní banky. Její bankovní rada však ponechala úrokové míry beze změny. Viceguvernér centrální banky Oldřich Dědek řekl, že intervence jsou účinné pouze tehdy, pokud je trh neočekává. Poslední vývoj kursu však legitimizuje použití veškerých prostředků.

Silná koruna k euru působí stále větší vrásky českým exportérům, protože jejich produkce se stále hůře prodává na západních trzích. Radost naopak mohou mít turisté, kteří pořídí svou zahraniční dovolenou levněji a také motoristé. Slabý dolar zlevňuje nejen ropu, ale i další dovážené suroviny.

Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme